Ενώπιον του δικαστηρίου και πάλι ο Νετανιάχου

Ενώπιον του δικαστηρίου και πάλι ο Νετανιάχου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα μήνες μετά την πρώτη εμφάνισή του στο δικαστήριο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέστρεψε σήμερα Δευτέρα για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες σε βάρος του για διαφθορά, έξι εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, οι οποίες αναμένονται κρίσιμες για την πολιτική του επιβίωση.

Εισερχόμενος στο αυστηρά φυλασσόμενο δικαστήριο στην Ιερουσαλήμ ο Νετανιάχου δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ μέσα στην αίθουσα δήλωσε αθώος ενώπιον των τριών δικαστών.

«Επιβεβαιώνω τη γραπτή ανακοίνωση που υποβλήθηκε εξ ονόματός μου», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο έγγραφο που υπέβαλαν οι δικηγόροι του στο δικαστήριο τον Ιανουάριο, στο οποίο εξηγούν ότι ο Νετανιάχου δεν είναι ένοχος για τις κατηγορίες για διαφθορά, παραβίαση εμπιστοσύνης και απάτη που έχουν απαγγελθεί εναντίον του.

Κατά την έναρξη της δίκης του τον Μάιο του 2020, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «γελοίες» τις κατηγορίες εναντίον του.

Οι δικηγόροι του είχαν τότε ζητήσει από το δικαστήριο αναβολή πολλών μηνών προκειμένου να εξετάσουν τα στοιχεία εναντίον του 71χρονου πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι το 2019 απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου για μια σειρά υποθέσεων που αφορούν μεταξύ άλλων τη λήψη δώρων από εκατομμυριούχους φίλους του με αντάλλαγμα διευκολύνσεις από την κυβέρνηση, θετική κάλυψη από μέσα ενημέρωσης με αντάλλαγμα ευνοϊκές νομοθεσίες υπέρ τους.

Παρέμβαση στις εκλογές;

Όταν είχε πρωτοεμφανιστεί στο δικαστήριο ο Νετανιάχου, ο οποίος δεν έχει ασυλία, μόλις είχε σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τον αντίπαλό του Μπένι Γκαντς. Όμως έκτοτε οι διαδηλώσεις εναντίον του έχουν αυξηθεί και ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει καταρρεύσει.

Η δίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού επαναλαμβάνεται 45 ημέρες πριν τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών (στις 23 Μαρτίου), τις τρίτες σε λιγότερο από δύο χρόνια, γεγονός που εγείρει φόβους για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Γιαρίβ Λεβίν, πρόεδρος της Κνεσέτ και στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, δήλωσε χθες Κυριακή στην εφημερίδα Israel Hayom ότι φοβάται «μια πρωτόγνωρη παρέμβαση του δικαστικού συστήματος στις εκλογές», αν το δικαστήριο παρουσιάσει «ήδη από τώρα» αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Εξάλλου ο Νετανιάχου δεν φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει τη νίκη του σε αυτές τις εκλογές, αν και κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου πρωθυπουργού στο Ισραήλ όντας 15 χρόνια στην εξουσία. Τώρα ελπίζει τον Μάρτιο να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνεσέτ, ώστε στη συνέχεια το κοινοβούλιο να ψηφίσει για να του δώσει ασυλία.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Λικούντ παραμένει στην πρώτη θέση με 29 έδρες σε σύνολο 120, μπροστά από το κεντρώο Γιάιρ Λάπιντ (17), όμως παρά τους συμμάχους του το Λικούντ δεν αναμένεται να συγκεντρώσει 61 έδρες που χρειάζεται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή