ΤΟΥΡΚΙΑ

Απαισιόδοξοι και δύσπιστοι οι Τούρκοι για την πανδημία

Ένας στους δύο πολίτες αρνείται το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Απαισιόδοξοι και δύσπιστοι οι Τούρκοι για την πανδημία

Η απαισιοδοξία και η δυσπιστία αναφορικά με τον κορωνοϊό κυριαρχούν στην Τουρκία, με βάση έρευνα του κυβερνώντος κόμματος, κάτι που εκτιμάται πως έχει συνέπειες και στη δημοτικότητα του ΑΚΡ.

Την ώρα που οι φοιτητικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις, οι πολίτες της γειτονικής χώρας εμφανίζονται ιδιαιτέρως απαισιόδοξοι για την έξοδο της Τουρκίας από την κρίση του κορωνοϊού. Η δημοσκόπηση που το ίδιο το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης παρήγγειλε και διεξήχθη τον Ιανουάριο δείχνει ότι μόνο 24% των πολιτών πιστεύουν ότι η πανδημία θα έχει τελειώσει σε έναν χρόνο, σε σχέση με ποσοστό 64% τον περασμένο Μάιο.

Επίσης ένα ανησυχητικό 48% των Τούρκων δηλώνει ότι δεν θέλει να εμβολιαστεί, ενώ εμπιστοσύνη στο υπουργείο Υγείας και σε άλλους κρατικούς θεσμούς που χειρίζονται τα της πανδημίας έχει πλέον μόνο το 40% των πολιτών, έναντι 73% τον Μάιο του 2020.

Ήδη 2,7 εκατομμύρια Τούρκοι έχουν λάβει την πρώτη δόση του κινεζικού εμβολίου της Sinovac, με τη δεύτερη δόση να αρχίζει να παρέχεται από την προσεχή Πέμπτη. Ωστόσο οι μισοί Τούρκοι δε φαίνεται να πείθονται ότι πρέπει να εμβολιαστούν, παρότι όλο και περισσότεροι ανέφεραν στην έρευνα ότι έχουν κάποιο γνωστό στον κύκλο τους που κόλλησε τον κορωνοϊό.

Στην απαισιοδοξία των Τούρκων συμβάλλει ασφαλώς και η προσωπική τους κατάσταση. Πέρα από τον καλπάζοντα πληθωρισμό, την καταβαράθρωση της λίρας και την άνοδο της ανεργίας (με το 71% να βλέπει να συνεχίζεται η οικονομική κρίση), πολλοί πολίτες αναφέρουν προβλήματα στον ύπνο και πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα το 48% των γυναικών και το 39% των ανδρών δήλωσαν ότι έχουν πάρει βάρος επί κορωνοϊού, ενώ μόνο το 8% δήλωσε ότι αδυνάτισε.

Πηγή: Hurriyet