Ιράν: Δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές για τη συμφωνία των πυρηνικών

Ιράν: Δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές για τη συμφωνία των πυρηνικών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά της μεσολάβησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τάσσεται η Τεχεράνη.

Σημειώνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη πως επιθυμεί να «υποστηρίξει κάθε αμερικανική πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση ενός απαιτητικού διαλόγου» με το Ιράν για την πυρηνική συμφωνία, προτείνοντας τον εαυτό του ως «έναν παράγοντα διευκόλυνσης» στις συνομιλίες.

Η Τεχεράνη «είναι πολύ πιο κοντά στην απόκτηση ατομικής βόμβας απ΄ό,τι πριν από την υπογραφή της συμφωνίας και θα πρέπει να διευθετήσουμε επίσης το θέμα των βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος εκτίμησε πως είναι απαραίτητη η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Διαβάστε ακόμη: Ιράν: Οι ΗΠΑ να κάνουν το πρώτο βήμα

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, δήλωσε σήμερα πως «η συμφωνία για τα πυρηνικά δεν έχει ανάγκη έναν μεσολαβητή».

«Όταν ένα κείμενο είναι γραμμένο με τέτοια ακρίβεια και σε τέτοια έκταση, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη να ξανασυζητηθεί (…) Όλα είναι γραμμένα σε περισσότερες από 150 σελίδες», πρόσθεσε.

Το 2018, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει μονομερώς την Ουάσιγκτον από τη συνθήκη που επιτεύχθηκε στο 2015 στη Βιέννη, επαναφέροντας βαριές κυρώσεις που βύθισαν το Ιράν σε μεγάλη ύφεση και του στέρησαν την οικονομική ανάκαψη την οποία ανάμενε από τη συμφωνία.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να επανέλθει στη συμφωνία της Βιένης, αλλά έθεσε ως προϋπόθεση για μια τέτοια απόφαση να επιστρέψει προηγουμένως το Ιράν στην αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεών του, από τις οποίες άρχισε να αποχωρεί ως ανταπάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη ζητεί να αρθούν προηγουμένως οι κυρώσεις και η Ουάσινγκτον να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε την Κυριακή, πως μόνο το Ιράν έχει «το δικαίωμα να ορίσει τους όρους της συνέχισης» της συμφωνίας, και όχι η Ουάσιγκτον ή τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας που, όπως είπε, «παραβίασαν όλες τις δεσμεύσεις τους».

Ο Μακρόν είχε προσπαθήσει αρκετές φορές, χωρίς επιτυχία, να επιτύχει μια επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή