ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέο κόμμα από τον Μουχαρέμ Ιντζέ

Τουρκία: Νέο κόμμα από τον Μουχαρέμ Ιντζέ

Την παραίτησή του από το κύριο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης υπέβαλε ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ανακοινώνοντας πως ιδρύει έναν νέο σχηματισμό, δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές.

«Θα δημιουργήσουμε μια Τουρκία ελεύθερη, που να μην φοβάται να μιλά», δήλωσε ο Μουχαρέμ Ιντζέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία διατύπωσε σφοδρές επικρίσεις εναντίον του πολιτικού σχηματισμού από τον οποίο αποχώρησε, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Θα απελευθερώσουμε τη χώρα απ’ αυτή την εξουσία και απ’ αυτή την αντιπολίτευση που δεν καταφέρνει να προσφέρει λύσεις», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Μετωπική σύγκρουση Ερντογάν με τη νεολαία

Ως υποψήφιος του CHP στις προεδρικές εκλογές του 2018, ο Ιντζέ είχε λάβει το 30,64% των ψήφων. Τις εκλογές είχε κερδίσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το 52,59% των ψήφων.

Πολλοί ψηφοφόροι του είχαν δυσαρεστηθεί από το γεγονός ότι το βράδυ των εκλογών αναγνώρισε την ήττα του με μήνυμα που έστειλε σε δημοσιογράφο, αντί να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον των υποστηρικτών του.

Διαβάστε ακόμη: Απαισιόδοξοι και δύσπιστοι οι Τούρκοι για την πανδημία

Ο Ιντζέ, ο οποίος εκπροσωπεί την εθνικιστική πτέρυγα του CHP, έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις εναντίον του κόμματος, εκτιμώντας ότι δεν διευθύνεται με δημοκρατικό τρόπο.

Σήμερα το κατηγόρησε επίσης ότι «δεν καταλαβαίνει» την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, όπου η Τουρκία κατηγορείται από πολλές δυτικές χώρες για επιθετικούς ελιγμούς.

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης για Κυπριακό: Λύση εντός πλαισίου του ΟΗΕ

Ο Ιντζέ ανακοίνωσε εξάλλου πως τρεις βουλευτές που είχαν παραιτηθεί στα τέλη Ιανουαρίου από το CHP εντάχθηκαν στον νέο σχηματισμό του, η ονομασία του οποίου πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP