Αθώος δηλώνει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Αθώος δηλώνει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα μήνες μετά την πρώτη εμφάνισή του στο εδώλιο του κατηγορουμένου και έξι εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου παρουσιάστηκε και πάλι ενώπιον της Δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά. 

Ο ηλικίας 71 ετών Ισραηλινός πρωθυπουργός προσήλθε χθες το πρωί σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, όπου ξανάρχισε η διακοπείσα προ μηνών δίκη του. Στη σύντομη δήλωσή του ενώπιον τριών δικαστών, δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν – δωροδοκία, κατάχρηση εμπιστοσύνης και απάτη. Οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη εναντίον του το 2019 με αφορμή υποθέσεις που τον φέρουν να έχει δεχθεί δώρα από εκατομμυριούχους φίλους του και να προσφέρει σκανδαλώδη προνόμια σε εκδότες με αντάλλαγμα την ευνοϊκή μεταχείριση του ιδίου και του δεξιού κόμματός του Λικούντ.

Στην πρεμιέρα της δίκης, τον περασμένο Μάιο, ο Νετανιάχου είχε υιοθετήσει επιθετική τακτική, κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών» αριστερών εισαγγελέων εις βάρος του. Χθες υπήρξε περισσότερο μετρημένος. Υστερα από τη λακωνική του δήλωση, παρακολούθησε σιωπηλός την ακροαματική διαδικασία για μόλις 20 λεπτά και στη συνέχεια αποχώρησε, αφήνοντας τους δικηγόρους του να τον εκπροσωπήσουν. 

Πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 1996 μέχρι το 1999 και (αδιαλείπτως) από το 2009 μέχρι σήμερα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι ο μακροβιότερος πολιτικός της χώρας του στην κορυφή της εξουσίας και ο πρώτος που δικάζεται ενώ ασκεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. Οι Ισραηλινοί καλούνται στις κάλπες για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ύστερα από την κατάρρευση του συνασπισμού ανάμεσα στο Λικούντ και το κεντρώο κόμμα του Μπένι Γκαντς. 

Η παγκόσμια πρωτιά του Ισραήλ στην κούρσα του εμβολιασμού κατά της COVID- 19 αναμφίβολα λειτουργεί υπέρ του Νετανιάχου, αλλά ο στενός συνεργάτης του και πρόεδρος της Βουλής Γιαρίβ Λεβίν δεν έκρυψε την ανησυχία του για ενδεχόμενες αποκαλύψεις στη διάρκεια της δίκης, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Λικούντ παραμένει στην πρώτη θέση, με 29 έδρες σε σύνολο 120, αλλά θα δυσκολευθεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή