Η Κολομβία ιδρύει ομάδα επίλεκτων για την καταδίωξη στόχων «υψηλών αξίας»

Η Κολομβία ιδρύει ομάδα επίλεκτων για την καταδίωξη στόχων «υψηλών αξίας»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδική ομάδα, με αποστολή να καταδιώκει αποστάτες της άλλοτε οργάνωσης ανταρτών FARC-EP, στελέχη του ELN και διακινητές ναρκωτικών, ιδρύεται στην Κολομβία.

Το παραπάνω ανακοίνωσε, χθες, ο πρόεδρος της χώρας, Ιβάν Ντούκε.

Η νέα μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων θα ειδικεύεται στις επιχειρήσεις εναντίον διακινητών ναρκωτικών και διασυνοριακών απειλών. Θα ιδρυθεί την 26η Φεβρουαρίο και θα αναλάβει δράση τον Μάιο. Όπως δήλωσε ο Ντούκε, στο Radio Nacional, θα τους επιτρέψει να πλήξουν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Χωρίς να διευκρινίσει πόσους άνδρες θα διαθέτει, ο Ντούκε διαβεβαίωσε ότι «στόχος της δύναμης αυτής θα είναι φέτος να χτυπηθούν οι επικεφαλής της ναρκωτρομοκρατίας (…), είτε να συλληφθούν ή να σκοτωθούν».

«”Στόχοι υψηλής αξίας” για τον κολομβιανό πρόεδρο είναι ηγετικά στελέχη της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) τα οποία απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε το 2016 και ξαναπήραν τα όπλα: ο Ιβάν Μάρκες, ο Χεσούς Σάντριτς, ο Ερνάν Νταρίο Βελάσκες ή “Ελ Πάισα”, ο Χένρι Καστεγιάνος, ή η “Ρομάνια”, μεταξύ άλλων» συμπλήρωσε.

Στη λίστα συγκαταλέγονται επίσης μέλη του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, καθώς και της Clan del Golfo, συμμορίας που ίδρυσαν ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί.

«Είναι ξεκάθαρο πως πολλοί από αυτούς βρίσκονται προστατευμένοι στη Βενεζουέλα διότι το καρτέλ Σόλες είναι στο πλευρό του (προέδρου της χώρας) Νικολάς Μαδούρο και διακινεί ναρκωτικά», υποστήριξε ο Ντούκε.

Σημειώνεται ότι  Κολομβία και οι ΗΠΑ κατηγορούν τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας πως διευθύνει κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Μάλιστα, Μπογοτά και Ουάσιγκτον διατείνονται ότι στο κύκλωμα ενέχονται υψηλόβαθμοι πολιτικοί, αξιωματικοί του στρατού, στελέχη του δικαστικού σώματος της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του κολομβιανού στρατού, περίπου 1.400 μέλη κολομβιανών ένοπλων οργανώσεων βρίσκονται στη Βενεζουέλα και περνούν συχνά από τη μια πλευρά των συνόρων — συνολικού μήκους 2.200 χλμ. — στην άλλη.

«Δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο γι’ αυτούς. Οι εγκληματίες θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη όπου κι αν βρίσκονται», διεμήνυσε ο Ιβάν Ντούκε, μολονότι δεν ξεκαθάρισε αν η δύναμη θα αναλάβει στρατιωτική δράση άμεσα ή εάν θα δρα μυστικά στο έδαφος της Βενεζουέλας.

 

Πηγή: ΑΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή