Μελέτη: Η βρετανική μετάλλαξη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Μελέτη: Η βρετανική μετάλλαξη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «βρετανική» παραλλαγή του κορωνοϊού φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου των ασθενών, περίπου κατά 35% σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του, λόγω πιθανής εκδήλωσης πιο βαριάς νόσου, σύμφωνα με μελέτη Βρετανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Νίκολας Ντέηβις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία από την Αγγλία για περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έκαναν τεστ COVID-19 μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, εκ των οποίων περίπου 3.000 πέθαναν τελικά από τη νόσο. Το μεγάλο δείγμα περιελάμβανε το 47% όλων των τεστ κορωνοϊού στην κοινότητα και το 7% όλων των θανάτων COVID-19 στην Αγγλία μεταξύ 1/9/2020 και 22/1/2021.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με τη βρετανική παραλλαγή, η οποία ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχικά πέρυσι τον Σεπτέμβριο και έκτοτε εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες (και στην Ελλάδα), είχαν κατά προσέγγιση 35% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Μεταξύ των ανδρών 55 έως 69 ετών περίπου ο ένας στους 180 πέθανε μετά τη μόλυνσή του από παλαιότερες παραλλαγές του κορωνοϊού, αλλά η αναλογία θανάτων ήταν μεγαλύτερη -ένας στους 140 ασθενείς- για όσους είχαν μολυνθεί από το βρετανικό στέλεχος. Στους άνδρες 70 έως 84 ετών η θνητότητα ήταν 6,1% για το βρετανικό στέλεχος και 4,7% για το αρχικό, ενώ για τους άνω των 85 ετών ήταν 21,7% και 17,1%, αντίστοιχα.

Στις γυναίκες 70 έως 84 ετών ο κίνδυνος θανάτου μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωση της λοίμωξης ήταν 2,9% για όσες είχαν την αρχική παραλλαγή του κορωνοϊού, έναντι 3,7% για όσες είχαν μολυνθεί από τη βρετανική, ενώ για τις γυναίκες 85 ετών και άνω τα αντίστοιχα ποσοστά θανάτου ήσαν 12,8% (αρχική παραλλαγή) και 16,4% (βρετανική).

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η βρετανική παραλλαγή «δεν είναι μόνο πιο μεταδοτική από τις προϋπάρχουσες παραλλαγές του SARS-CoV-2, αλλά μπορεί επίσης να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο». Ο Ντέηβις δήλωσε ότι σταδιακά ενημερώνει τα στοιχεία της μελέτης με περισσότερα δεδομένα και, όπως είπε, «φαίνεται ότι η αύξηση στη θνητότητα (σ.σ. από τη βρετανική παραλλαγή) μπορεί να είναι και μεγαλύτερη από 35%».

Δεν συμφωνούν, ωστόσο, πολλοί επιστήμονες με την εκτίμηση ότι η βρετανική παραλλαγή είναι πιο θανατηφόρα και το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, medRxiv

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή