Ιδιωτικοί σύμβουλοι στη γαλλική διακυβέρνηση

Ιδιωτικοί σύμβουλοι στη γαλλική διακυβέρνηση

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμβουλοι μεγάλης ισχύος, από εταιρείες όπως οι McKinsey, Accenture, BCG και Capgemini, διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην παροχή βασικών κυβερνητικών υπηρεσιών, αντικαθιστώντας ή ακόμη και εκτοπίζοντας τους Γάλλους δημοσίους υπαλλήλους.

Νέα στοιχεία του Politico δείχνουν ότι η McKinsey απέκτησε τη μερίδα του λέοντος από το σύνολο πρόσφατων συμβάσεων που υπογράφηκαν με έξι συμβουλευτικές εταιρείες για προγράμματα σχετιζόμενα με τον κορωνοϊό, με τέσσερα από τα συνολικά 11,2 εκατ. ευρώ να πηγαίνουν στην κορυφαία συμβουλευτική εταιρεία. Η γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσε τουλάχιστον 575 συμβάσεις με ιδιωτικούς συμβούλους από τον Οκτώβριο του 2018, για υπηρεσίες που κυμαίνονται από τη δημιουργία σχεδίων οικονομικής ανάκαμψης έως τη χάραξη πορείας για την κλιματική κρίση και την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Ωστόσο, η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα για βοήθεια στη διαχείριση κρατικών υποθέσεων, με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελβετία να βασίζονται σε αυτόν για χρόνια. Η είδηση του Politico τον Ιανουάριο, ότι η McKinsey εμπλέκεται στις προσπάθειες εμβολιασμού του γαλλικού κράτους, εξόργισε τη γαλλική αντιπολίτευση. Η πρακτική αυτή έχει προκαλέσει διχασμό και διαμάχες στη Γαλλία, καθώς εξετάζει την παρεμβολή του ιδιωτικού τομέα σε θέματα δημόσιας διοίκησης. Εγείρονται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη διάβρωση του γαλλικού κράτους, καθώς γίνεται ολοένα και πιο σαφές πως οι ιδιωτικοί σύμβουλοι διαδραματίζουν ολοένα και πιο μείζονα ρόλο στην παροχή βασικών κυβερνητικών υπηρεσιών.

«Νομίζω ότι το κράτος έχει χαλαρώσει την προφύλαξή του και ότι ίσως η Γαλλία έχει αφοπλίσει τον εαυτό της σε θέματα υγείας», δήλωσε η συντηρητική νομοθέτης Βερονίκ Λουαζί. Σε προηγούμενες δηλώσεις, το υπουργείο Υγείας τόνισε πως οι ιδιωτικές εταιρείες δεν παρεμβαίνουν στην εκτέλεση των πολιτικών ή στις επιλογές τους, αλλά προσφέρουν εξωτερική βοήθεια στο πλαίσιο οργάνωσης των προγραμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή