ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παρεμβάσεις ανακτόρων για ίδιον όφελος

Βρετανία: Παρεμβάσεις ανακτόρων για ίδιον όφελος

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πάνω από 1.000 προτάσεις νόμου έχουν αποσταλεί τις τελευταίες δεκαετίες για έγκριση στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προτού κατατεθούν προς ψήφιση, εν αγνοία της βρετανικής κοινής γνώμης, που τελεί υπό την εντύπωση ότι η νομοθετική εξουσία ασκείται αποκλειστικά από το Κοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων, η Ελισάβετ χρησιμοποίησε το προνόμιο αυτό προκειμένου να κρατήσει μυστικό το ύψος της περιουσίας της από τους υπηκόους της.

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε μεγάλη έρευνα της εφημερίδας «Γκάρντιαν» με αντικείμενο τη βασιλική συγκατάθεση (queen’s consent), εξουσία η οποία στην ιστοσελίδα των ανακτόρων περιγράφεται ως ακόμη ένα κατάλοιπο της πλούσιας βρετανικής μοναρχικής παράδοσης, άνευ ουσιαστικής σημασίας. Από την έρευνα προκύπτει ότι τα ανάκτορα έχουν ασκήσει την εξουσία αυτή ευρέως και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Πρόκειται για πολύ πιο ισχυρό εργαλείο άσκησης επιρροής από τη γνωστή, τυπική υπογραφή που βάζει η βασίλισσα στους νόμους μετά την ψήφισή τους και η οποία είναι γνωστή ως royal assent. 

Η έρευνα του «Γκάρντιαν» στα Εθνικά Αρχεία αποκαλύπτει ότι τον Νοέμβριο του 1973 η βασίλισσα φοβήθηκε ότι ο νόμος περί αποκάλυψης των πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, που ετοίμαζε η κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Εντουαρντ Χηθ, θα έφερνε στο φως λεπτομέρειες για την περιουσία της. Ο νόμος τέθηκε υπόψη της από το αρμόδιο υπουργείο και οι συνήγοροί της πέτυχαν αλλαγές που κατοχύρωσαν την ανωνυμία των περιουσιακών της στοιχείων. 

Οι νόμοι που έχουν αποσταλεί προς προέγκριση από τα ανάκτορα στη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ είναι 1.062, ενώ αυτοί των οποίων το περιεχόμενο έχει αλλάξει αποδεδειγμένα είναι τέσσερις, χωρίς να αποκλείεται ο πραγματικός τους αριθμός να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι 1.062 νόμοι αφορούν ζητήματα χωροταξίας και οδικής κυκλοφορίας στις περιοχές γύρω από βασιλικά ακίνητα, αλλά και διατάξεις για την προστασία του μεγάλου πλούτου. Η περιουσία της βασιλικής οικογενείας καλύπτεται από πέπλο μυστικότητας, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες.