Οι θεωρίες συνωμοσίας καταλήγουν στη Χίλαρι

Οι θεωρίες συνωμοσίας καταλήγουν στη Χίλαρι

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, που αποπέμφθηκε πρόσφατα από τις επιτροπές της Βουλής των ΗΠΑ, ήταν ανέκαθεν ένθερμη οπαδός της θεωρίας συνωμοσίας QAnon. Αυτό φάνηκε όταν αποδέχθηκε το 2018 την υποτιθέμενη ύπαρξη ενός βίντεο, που κατέγραφε την Χίλαρι Κλίντον και τη συνεργάτιδά της, Ούμα Αμπεντίν, να επιτίθενται και να κακοποιούν ένα νεαρό κορίτσι, του οποίου στη συνέχεια πίνουν το αίμα.

Η θεωρία QAnon δεν είναι παρά από το τελικό στάδιο της εθνικής παράνοιας κατά της Κλίντον, που ανάγεται χρονικά στα πρώτα της βήματα στον πολιτικό στίβο. Στην πραγματικότητα, η εμμονή κατά της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ δίνει σάρκα και οστά στην επιθυμία όλων όσοι υιοθετούν την QAnon, ότι η Χίλαρι θα συλληφθεί και θα βρεθεί σιδηροδέσμια σε κάποιο κελί. Αυτή η κατάσταση έχει απασχολήσει και την ίδια τη Χίλαρι. «Για εμένα», εξηγεί «το όλο θέμα ξεκινά τις πρώτες ημέρες ενασχόλησής μου με την κεντρική πολιτική σκηνή, όταν αντιλήφθηκα ότι υπήρχε πράγματι ζωηρό ενδιαφέρον για τη διακίνηση των πιο εξωφρενικών κατηγοριών και παράδοξων ιστοριών, όχι μόνο για εμένα, αλλά και για την οικογένειά μου και τον στενό μας κύκλο». 

Η μεγάλη διαφορά, όμως, εκείνης της περιόδου είναι ότι αν και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News διέσπειρε παρανοϊκά μυθεύματα κατά των Κλίντον, δεν υπήρχαν αλγόριθμοι για να μεγιστοποιήσουν την εμπλοκή του κοινού σε αυτό το «κυνήγι μαγισσών». Η Χίλαρι βρέθηκε στο στόχαστρο ως φεμινίστρια, ένας έξαλλος θηλυκός δαίμονας, με μοναδικό στόχο την εξόντωση των παραδοσιακών οικογενειακών σχέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ την αποκάλεσε «Διάβολο».

Στην ίδια, βέβαια, δεν προκαλεί καμία εντύπωση η υπερφυσική λασπολογία. «Αυτή η συμπεριφορά έχει τις ρίζες της στην αρχέγονη πρακτική εξοστρακισμού των γυναικών, τη διαρκή προσπάθεια υπονόμευσης κάθε γυναίκας στον δημόσιο στίβο, και όλων των γυναικών που έχουν φωνή και εναντιώνονται στη δύναμη και την πατριαρχία. Στην πραγματικότητα, είναι μία διαρκής “δίκη των μαγισσών του Σάλεμ”, ενάντια σε κάθε ανεξάρτητη, ειλικρινή και δυναμική γυναίκα».

Ο ισχυρισμός ότι η Χίλαρι είναι δολοφόνος δεν είναι νέος. Είχε, άλλωστε, κατηγορηθεί ήδη από το 1993 για εμπλοκή στην αυτοκτονία του συνεργάτη του Μπιλ Κλίντον και στενού της φίλου, Βινς Φόστερ. Σήμερα, η Χίλαρι πιστεύει ότι οι αλγόριθμοι που διασπείρουν τέτοια παραπληροφόρηση και συνωμοσιολογικές θεωρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εξαιρετικά εθιστικοί και οδηγούν πολλούς ανθρώπους σε μία εναλλακτική πραγματικότητα. Η δημιουργία και η προώθηση αυτής της εναλλακτικής πραγματικότητας, γεγονός που κατέστη δυνατό αποκλειστικά από τις ψηφιακές πλατφόρμες, αποτελούν τη «μείζονα εξέλιξη της εποχής μας». 

Πράγματι, τίποτα δεν είναι καινούργιο όσον αφορά την QAnon ή τις παραδοξολογίες της Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απλώς πήραν ό,τι δυσλειτουργικό υπήρχε στην πολιτική ζωή και το έκαναν ακόμα πιο απεχθές από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή