Δεν ξέφυγε από εργαστήριο της Γουχάν ο κορωνοϊός

Δεν ξέφυγε από εργαστήριο της Γουχάν ο κορωνοϊός

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλοκληρώθηκε χθες η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γουχάν της Κίνας προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευση της πανδημίας, χωρίς, ωστόσο, να εξαχθούν και πάλι σαφή συμπεράσματα για το πού και πώς ξεκίνησε η παγκόσμια υγειονομική κρίση. Την Τρίτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου, το κλιμάκιο του ΠΟΥ και Κινέζοι αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν τα συμπεράσματα της έρευνας, επισημαίνοντας ότι οι διαπιστώσεις τους δεν μεταβάλλουν δραματικά την εικόνα για την προέλευση της πανδημίας. Στάθηκε, παραδείγματος χάρη, αδύνατο να διαπιστωθεί αν ο κορωνοϊός μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο, μέσω κάποιου ξενιστή. Ταυτόχρονα, όμως, αποκλείστηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το ενδεχόμενο να διέρρευσε από το εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν, όπως επέμενε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου του ΠΟΥ, Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ, τόνισε ότι η πιθανότητα διαφυγής του παθογόνου παράγοντα από εργαστήριο ερευνών είναι σχεδόν μηδενική και δεν θα ερευνηθεί περαιτέρω. Ειδικότερα, ο Εμπάρεκ δήλωσε: «Παρότι ατυχήματα μπορούν να συμβούν, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι πραγματοποιήθηκαν έρευνες, οπουδήποτε στον κόσμο για τον συγκεκριμένο ή παρόμοιο ιό». Σχολιάζοντας, επίσης, τις συνθήκες στο ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν και τα πρωτόκολλα ασφαλείας που τηρούνται, ανέφερε ότι «είναι άκρως απίθανο να ξεφύγει οτιδήποτε από εκεί».

Επίσης, οι επιστήμονες του ΠΟΥ δεν διαπίστωσαν διασπορά του κορωνοϊού στη Γουχάν πριν από τον Δεκέμβριο του 2019. Παραμένει, λοιπόν, άγνωστο πώς ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε αρχικά σε κρούσματα σχετιζόμενα με την υπαίθρια αγορά θαλάσσιων ειδών Χουάναν της πόλης. Οι επιστήμονες δεν απέκλεισαν την επικρατούσα θεωρία ότι ο κορωνοϊός μεταδόθηκε, με τη βοήθεια ξενιστή, από τις νυχτερίδες.

Ο καθηγητής Λιάνγκ Ουανιάν, της κινεζικής Εθνικής Υγειονομικής Επιτροπής, ωστόσο, επισήμανε ότι οι κορωνοϊοί που εντοπίζονται στις νυχτερίδες και τους πανγκολίνους δεν έχουν αρκετές ομοιότητες με το πανδημικό στέλεχος. Η διαπιστωθείσα ευπάθεια των μινκ και των γατών στην COVID-19, τόνισε ο Κινέζος επιστήμονας, ίσως υποδεικνύει ότι ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τα μικρά αιλουροειδή. Μία διαφορετική ερμηνεία της αρχικής μετάδοσης του μολυσματικού παράγοντα στην αγορά της Γουχάν είναι αυτή της διασποράς του πάνω σε συσκευασίες προϊόντων της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή, ότι ο κορωνοϊός μεταφέρθηκε στην Κίνα, από μακριά, πάνω σε κατεψυγμένα τρόφιμα. Μία άλλη υπόθεση είναι ο ιός να μεταδόθηκε στην αγορά από άνθρωπο που είχε προσβληθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή