Ανησυχία για τις δόσεις Johnson & Johnson

Ανησυχία για τις δόσεις Johnson & Johnson

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανησυχία τους για την πιθανότητα εμπλοκής με τις δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, που αναμένει στις αρχές Απριλίου η Ε.Ε., εξέφρασαν χθες ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σε ενημέρωση Ευρωπαίων ανταποκριτών, την ημέρα πριν από την ακρόαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το θέμα του εμβολιασμού, η Εστερ ντε Λανγκ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, δήλωσε συγκεκριμένα: «Η Johnson & Johnson επέμεινε το fill & finish (σ.σ. το τελικό στάδιο της παρασκευής των εμβολίων) να γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχουμε δει τη σύμβαση, όμως, όπως είδαμε με την AstraZeneca, υπάρχουν οι συμβάσεις αλλά υπάρχει και η πραγματική ζωή – και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει de facto απαγόρευση εξαγωγών (σ.σ. η αναφορά σε προεδρικό διάταγμα των αρχών Δεκεμβρίου που δίνει προτεραιότητα στις ΗΠΑ στη διανομή εμβολίων που παράγονται σε αμερικανικό έδαφος)». Η κ. Ντε Λανγκ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη «στο υψηλότερο επίπεδο» πρέπει να ασκήσουν πιέσεις και να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους για να εξασφαλίσουν ότι οι συμφωνημένες δόσεις (55 εκατομμύρια για το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ») θα παραδοθούν εγκαίρως. «Αν δεν υπάρξει αυτή η εγγύηση, δεν πρέπει να εγκρίνουν την εξαγωγή τους», κατέληξε.

Υπογραφή σύμβασης

Από την πλευρά του, ο Πέτερ Λίσε, συντονιστής του ΕΛΚ στην επιτροπή δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, μίλησε για την ανάγκη άμεσης υπογραφής σύμβασης με τη Novavax («είναι μια σοβαρή εταιρεία, με παραγωγή στην Ευρώπη, που δεν θα συμπεριφερθεί σαν την AstraZeneca»). Ο δρ Λίσε εκτίμησε ότι η σύμβαση θα υπογραφεί «σύντομα» και ότι οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να παραδίδονται μέσα στο β΄ τρίμηνο του έτους.

Χθες, παράλληλα, δημοσιεύθηκε η τρίτη από τις έξι συμβάσεις της Ε.Ε. για τα εμβόλια, αυτή με την κοινοπραξία των GSK-Sanofi. Οπως αναφέρεται στη σύμβαση, η κοινοπραξία δεσμεύεται να καταβάλει τις «βέλτιστες εύλογες προσπάθειες» για να προμηθεύσει τα κράτη-μέλη με 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου που θα παρασκευάσει σύμφωνα με τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα (που έχουν απαλειφθεί) «εντός του 2021». Το εμβόλιο, όπως αναφέρεται, θα παρασκευαστεί «κυρίως σε εργοστάσια» των δύο εταιρειών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Εν τω μεταξύ, σε συμφωνία κατέληξαν αργά το βράδυ της Δευτέρας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η συμφωνία προβλέπει τον πενταπλασιασμό των πόρων του Μηχανισμού για τη νέα προγραμματική περίοδο (2021-2027) σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβαίνει άμεσα στην προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού (ιατρικού ή άλλου είδους).

Προμήθεια εξοπλισμού

Συγκεκριμένα, στον Μηχανισμό θα διατεθεί 1,26 δισ. ευρώ για το 2021-2027, που θα συμπληρωθεί από 2,056 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο εισηγητής του Κοινοβουλίου για το θέμα, Νίκος Ανδρουλάκης, το ζήτημα της απευθείας προμήθειας εξοπλισμού από την Ε.Ε. ήταν κάτι για το οποίο πίεσαν οι ευρωβουλευτές, αλλά στο οποίο αντιστεκόταν η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου (κατά το προηγούμενο εξάμηνο). «Θυμόμαστε τι έγινε την περασμένη άνοιξη με το προηγούμενο καθεστώς», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης. «Η Ιταλία είχε ζητήσει μάσκες τον Μάρτιο και τις παρέλαβε τον Μάιο». Η συμβιβαστική λύση προβλέπει τη δυνατότητα απευθείας προμηθειών από την Ε.Ε. σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, διαδικασία που «θα επιταχύνει τις διαδικασίες και θα εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τον εξοπλισμό», σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή