Φλόριντα: Κυβερνοεπίθεση σε μονάδα επεξεργασίας ύδατος

Φλόριντα: Κυβερνοεπίθεση σε μονάδα επεξεργασίας ύδατος

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάκερ κατάφερε να διεισδύσει παράνομα στο δίκτυο των ηλεκτρονικών υπολογιστών των εγκαταστάσεων ύδρευσης στη Φλόριντα, δίνοντας οδηγίες για την αύξηση σε επικίνδυνο επίπεδο της συγκέντρωσης του χημικού πρόσθετου υδροξειδίου του νατρίου στο νερό, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας τη Δευτέρα. Η ηλεκτρονική επίθεση εντοπίστηκε άμεσα και έγινε διόρθωση ώστε κανένας ντόπιος καταναλωτής του προαστίου της πόλης Τάμπα της Φλόριντα να μην κινδυνεύσει, διευκρίνισε ο σερίφης της κομητείας Πινέλας, Μπομπ Γκουαλτιέρι. Η κυβερνοεπίθεση ανέδειξε, ωστόσο, τον κίνδυνο που διατρέχουν σημαντικές υποδομές των ΗΠΑ από την ηλεκτρονική πειρατεία, κατά τον Γκουαλτιέρι.

Η κακόβουλη επίθεση και εισβολή στο ηλεκτρονικό σύστημα της μονάδας επεξεργασίας ύδατος του Ολντσμαρ εντοπίστηκε την Παρασκευή από έναν τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος παρατήρησε έκπληκτος ότι κάποιος μετακινούσε εξ αποστάσεως τον κέρσορα του ποντικιού του, προσπαθώντας να αλλάξει την περιεκτικότητα υδροξειδίου του νατρίου στο νερό. Ο Γκουαλτιέρι δήλωσε στο «WIRED» ότι ο χάκερ φαίνεται να είχε θέσει σε κίνδυνο το λογισμικό «TeamViewer» του εργοστασίου επεξεργασίας νερού για να αποκτήσει απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή-στόχο και ότι τα αρχεία καταγραφής του δικτύου επιβεβαιώνουν την ιστορία του τεχνικού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ωστόσο, ο σερίφης δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο χάκερ είχε πρόσβαση στο «TeamViewer» ή απέκτησε αρχική πρόσβαση στο δίκτυο της εγκατάστασης.

Το υδροξείδιο του νατρίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της οξύτητας του νερού, είναι διαβρωτικό και επικίνδυνο σε υψηλή περιεκτικότητα. Σε περίπτωση κατάποσης σε μεγάλες ποσότητες, η ουσία αυτή μπορεί να προκαλέσει έμετο, θωρακικό και κοιλιακό άλγος, σύμφωνα με τo Κέντρo Ελέγχου Νόσων. Οι μυστικές υπηρεσίες και οι μονάδες κυβερνοχώρου του FBI προσπαθούν να προσδιορίσουν ποιος είναι πίσω από την ηλεκτρονική επίθεση αλλά και αν ήταν κάποιος από τις ΗΠΑ ή το εξωτερικό. Το συμβάν έγινε μόλις δύο ημέρες πριν από το Σούπερμπολ, τον τελικό του αμερικανικού φούτμπολ, σε μια πόλη περίπου 30 μίλια μακριά από το στάδιο Ρέιμοντ Τζέιμς. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι χάκερ έχουν εισέλθει ξανά στην υποδομή κατά το παρελθόν, αλλά η επικινδυνότητα της επίθεσης του πρωινού της Παρασκευής, εντείνει τη σοβαρότητα τέτοιου είδους επιθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή