Γερμανία: Σύρος πρόσφυγας, υποψήφιος βουλευτής

Γερμανία: Σύρος πρόσφυγας, υποψήφιος βουλευτής

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η περίφημη ρήση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ «Wir schaffen das» (Θα τα καταφέρουμε) τείνει να επιβεβαιωθεί στην περίπτωση του 31 ετών Ταρέκ Αλαούς, του πρώτου πρόσφυγα από τη Συρία που κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο Αλαούς είναι υποψήφιος με το κόμμα των Πρασίνων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το κρατίδιο στο οποίο έφθασε το 2015. 

«Θέλω να είμαι η φωνή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν φθάσει ως πρόσφυγες και ζουν μαζί μας», είπε ο 31χρονος δικηγόρος σε σχεδόν άπταιστα γερμανικά. Μετά τις νομικές σπουδές του στη Δαμασκό, ο Αλαούς εργάστηκε στην Ερυθρά Ημισέληνο σε ανθρωπιστικές αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες της χώρας του. Το 2015 πέρασε στην Ευρώπη και έφθασε στο Μπόχουμ, όπου αρχικά είχε καταλύσει σε ένα κλειστό γυμναστήριο. Πολύ γρήγορα ίδρυσε ομάδα πίεσης για τα δικαιώματα των προσφύγων, ζητώντας ανθρωπιστική μεταχείριση, ενώ αργότερα, το 2018, οργάνωσε διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικής που προκαλούσε τον πνιγμό μεταναστών στη Μεσόγειο. «Ξέρω πώς είναι να σου στερούν τα δικαιώματα», είπε. «Γι’ αυτό θέλω να παλέψω για όσους βρίσκονται στη θέση αυτή. Οσοι αποφασίζουν για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική δεν ξέρουν πώς νιώθει κανείς όταν αναγκαστεί να τα αφήσει όλα πίσω». 

Υστερα από πεντέμισι χρόνια στη χώρα, ο Αλαούς έχει άδεια παραμονής επ’ αόριστον και έχει υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα. «Το αργότερο τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχω αποκτήσει γερμανική υπηκοότητα», είπε. Το όνειρό του είναι η γερμανική Βουλή, που σήμερα είναι αφιερωμένη «Στον γερμανικό λαό», να εκπροσωπεί μια μέρα όλους όσοι ζουν στη χώρα. Ο Αλαούς υποστηρίζει το κεντρικό αίτημα των Πρασίνων για μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, σημειώνοντας ότι η κρίση αυτή πλήττει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τις χώρες του Νότου, πυροδοτώντας νέα προσφυγικά ρεύματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή