Μιανμάρ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατα του πραξικοπήματος

Μιανμάρ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατα του πραξικοπήματος

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κάτοικοι της Μιανμάρ συνέχισαν τις διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχή ημέρα, μετά τη νυχτερινή επιδρομή του στρατού στην έδρα του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης (τοπική ώρα) στο κέντρο της Ρανγκούν, της οικονομικής πρωτεύουσας της Μιανμάρ, αφού χθες η καταστολή ξεπέρασε νέα όρια. Διαδήλωση ήταν σε εξέλιξη και στη Ναϊπιντάου, την πρωτεύουσα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία (NLD), οι στρατιωτικοί διεξήγαγαν χθες επιδρομή στα γραφεία του κόμματος στη Ρανγκούν. «Η στρατιωτική δικτατορία εισέβαλε και κατέστρεψε το γενικό αρχηγείο του NLD περίπου στις 21:30», επεσήμανε το κόμμα στη σελίδα του στο Facebook, την ώρα που διεξάγονταν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, με τις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες και αντλίες νερού εναντίον του πλήθους.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε χθες τη «δυσανάλογη και απαράδεκτη» χρήση βίας από τον στρατό.

Γυναίκα τραυματισμένη από σφαίρα

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Τομ Άντριους, καταδίκασε τη χρήση βίας και διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία πυροβόλησε και τραυμάτισε μια νεαρή γυναίκα στη Ναϊπιντάου. Εικόνες του συμβάντος μεταδόθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μπορούν να πυροβολήσουν μια νεαρή γυναίκα, αλλά δεν μπορούν να κλέψουν την ελπίδα και την αποφασιστικότητα ενός λαού», έγραψε χθες ο Άντριους. «Ο κόσμος στέκεται αλληλέγγυος στους διαδηλωτές στη Μιανμάρ].

Σύμφωνα με γιατρό νοσοκομείου της Ναϊπιντάου, η νεαρή γυναίκα που ονομάζεται Μία Τούε Τούε Κίνε νοσηλεύεται «στη μονάδα εντατικής θεραπείας και η αναπνοή της υποστηρίζεται μηχανικά, παραμένει σε κώμα» μέχρι σήμερα το πρωί.

Άλλος γιατρός είχε επισημάνει χθες ότι οι στρατιωτικοί πυροβολούσαν με πραγματικές σφαίρες, κρίνοντας από τα τραύματα που έχουν υποστεί δύο νεαροί άνδρες που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για πραγματικές σφαίρες», δήλωσε ένας γιατρός.

Στη Μάνταλεϊ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Mιανμάρ, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που κρατούσαν σημαίες του NLD.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει από τη Δευτέρα το βράδυ τις συγκεντρώσεις περισσότερων από πέντε ατόμων στη Ρανγκούν, τη Ναϊπιντάου και άλλες πόλεις, ενώ επέβαλαν και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Παρά τις απαγορεύσεις, χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούν να βγαίνουν στους δρόμους πόλεων σε όλη τη χώρα ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων, το τέλος της δικτατορίας και την κατάργηση του Συντάγματος του 2008 που είναι πολύ ευνοϊκό προς τον στρατό.

Η Σου Τσι είναι «καλά στην υγεία της»

Ο επικεφαλής του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ μίλησε για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα τη Δευτέρα το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο του στρατού, Myawaddy TV.

Δεσμεύθηκε «να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» μόλις εκπνεύσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα για ένα χρόνο και υποσχέθηκε ένα στρατιωτικό καθεστώς «διαφορετικό» από τα προηγούμενα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή