Βρετανία: Μεγάλη προστασία και από την πρώτη δόση των εμβολίων

Βρετανία: Μεγάλη προστασία και από την πρώτη δόση των εμβολίων

Τα ευρήματα των Βρετανών ουσιαστικά ταυτίζονται με τα στατιστικά που αναφέρει και το Ισραήλ

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca περιορίζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της Covid-19 κατά περίπου 65% μετά μόνο την πρώτη δόση, σύμφωνα με μη δημοσιευμένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η βρετανική κυβέρνηση και δημοσιεύει την Τετάρτη η εφημερίδα Daily Mail.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο της Pfizer αρχίζει να επενεργεί μόλις δύο εβδομάδες από τη λήψη της πρώτης δόσης και είναι εξίσου αποτελεσματικό στην αποτροπή εκδήλωσης συμπτωμάτων τόσο στους ηλικιωμένους όσο και στους νεότερους.

Η πρώτη δόση του εμβολίου αυτού περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατά 64% στους άνω των 80 ετών και κατά 65% σε νεότερους ενηλίκους, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε το βρετανικό εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Η κάλυψη αυξάνεται μεταξύ 79% και 84% για όλες τις ηλικίες μετά τη δεύτερη δόση.

Αντίστοιχα, αναφέρει η εφημερίδα (χωρίς να δίνει πιο ακριβή στοιχεία), είναι τα αποτελέσματα και για το εμβόλιο τής AstraZeneca.

Τα ευρήματα αυτά στη Βρετανία ουσιαστικά ταυτίζονται με εκείνα που έχουν αναφερθεί και στο Ισραήλ.

Βρετανοί επιστήμονες χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα αυτά «εντυπωσιακά». Ο καθηγητής Πολ Χάντερ του University of East Anglia, ειδικός στα νοσήματα, είπε ότι με τα δεδομένα αυτά είναι σίγουρος ότι η βρετανική κυβέρνηση θα μπορεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χώρα μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Πηγή: Daily Mail

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή