Το βίντεο που καίει τον Τραμπ

Το βίντεο που καίει τον Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί παρουσίασαν στη Γερουσία εικόνες που τρομάζουν και συνδέουν τα επεισόδια με τον τέως πρόεδρο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα καθηλωτικό όσο και σκληρό βίντεο, που κατά τη γνώμη των Δημοκρατικών γερουσιαστών στοιχειοθετεί την ευθύνη που φέρει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ για τα θλιβερά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον, άρχισε την Τρίτη στην αμερικανική Γερουσία η δίκη κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Το βίντεο συνθέτει αφενός τα καλέσματα Τραμπ στους οπαδούς του να πάρουν τη… δημοκρατία στα χέρια τους, και από την άλλη εικόνες -συχνά σκληρές- που εμφανίζουν τη βιαιότητα και την αντιδημοκρατική διάθεση του όχλου που εισέβαλε στο Καπιτώλιο, στην αμερικανική πρωτεύουσα και οδήγησε στον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.

«Θα πάμε στο Καπιτώλιο, θα είμαι κι εγώ εκεί, και αν δεν πολεμήσετε σαν τρελοί, δε θα έχετε χώρα», εμφανίζεται να λέει στο βίντεο ο κ. Τραμπ, σε απόσπασμα δημόσιας ομιλίας του προς τους οπαδούς του.

Το οπτικό υλικό περιλαμβάνει εικόνες που έχουν ληφθεί από τους ίδιους τους οπαδούς του Τραμπ και δείχνουν τη σφοδρότητα με την οποία επιτέθηκαν στον κατ’ εξοχήν πόλο της αμερικανικής δημοκρατίας, με μια ποιότητα παραγωγής που θυμίζει μοντάζ κινηματογραφικής ταινίας.

«Εάν αυτά δε συνιστούν αδίκημα για καθαίρεση, τότε τίποτε δεν το συνιστά», είπε προ της άφωνης με όσα παρακολούθησε Γερουσίας ο Τζέιμι Ράσκιν, επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών γερουσιαστών που προωθούν την καταγγελία κατά του τέως προέδρου.

Η απάντηση εκ μέρους της ομάδας δικηγόρων που υπερασπίζεται τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ είναι ότι η δίωξη κατά Τραμπ είναι καθαρά πολιτική και έχει στόχο να αποτρέψει το να τον βρουν ξανά μπροστά τους οι Δημοκρατικοί ως αντίπαλο, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Ωστόσο για το οπτικό υλικό απέφυγαν να μιλήσουν, λέγοντας μόνο ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ρητορικής Τραμπ και των βιαιοπραγιών του όχλου πριν πέντε εβδομάδες.

Σε μια κουλτούρα όμως όπου κυριαρχεί η εικόνα, η παρουσίαση των επεισοδίων και της ηθικής αυτουργίας Τραμπ μέσω βίντεο κλέβει την παράσταση ακόμη και σε μια δικαστική διαδικασία στη Γερουσία των ΗΠΑ, όπως συμφωνούν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί το μεσημέρι της Τετάρτης, (ώρα 7 μ.μ. Ελλάδος).

Πηγή: CNN, NBC News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή