ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Μπ. Τζόνσον: Να συνηθίσετε στην ιδέα επανεμβολιασμού

Μπ. Τζόνσον: Να συνηθίσετε στην ιδέα επανεμβολιασμού

Οι Βρετανοί θα πρέπει να αναμένουν ότι θα επανεμβολιαστούν κατά της COVID-19 στο μέλλον προκειμένου να συμβαδίζει η χώρα με τις μεταλλάξεις του ιού, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Καθώς εμβόλια αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο, οι ερευνητές εξετάζουν μικροαλλαγές και ενισχυτικές δόσεις προκειμένου να τα καταστήσουν πιο αποτελεσματικά απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, ορισμένα εκ των οποίων δείχνουν να εξαπλώνονται ταχύτερα.

Μεταξύ αυτών που απασχολούν περισσότερο τους επιστήμονες και τους ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας είναι η λεγόμενη βρετανική, η νοτιαφρικανική και η βραζιλιάνικη παραλλαγή.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα εμβολιαστούμε και θα επανεμβολιαστούμε το φθινόπωρο καθώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις νέες παραλλαγές», δήλωσε ο Τζόνσον στο Κοινοβούλιο.

Η Βρετανία έχει ήδη χορηγήσει πάνω από 12,6 εκατ. αρχικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 και οδεύει προς την επίτευξη του στόχου της να εμβολιάσει όλους τους ανθρώπους που ανήκουν στις τέσσερις πιο ευπαθείς ομάδες έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η πανδημία της COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2,34 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τότε που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, με τη Βρετανία να είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης δήλωσε την Τρίτη ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα χρειαστεί μια νέα σειρά από εμβόλια κατά των νέων στελεχών του ιού αν και οι επιστήμονες προετοιμάζουν καινούργια και για αυτό, όπως είπε, δεν υπάρχει λόγος να σημάνει συναγερμός. 

Αύξηση κρουσμάτων, μείωση θανάτων 

Παράλληλα, νέα αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα στη Βρετανία, αν και σημειώθηκε μικρή μείωση στον αριθμό των θανάτων, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές.

Κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 13.013 νέα κρούσματα, ενώ χθες Τρίτη ήταν 12.364.

Ο αριθμός των θανάτων μεταξύ ασθενών που είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό τις τελευταίες 28 ημέρες έπεσε στους 1.001, από 1.052 την Τρίτη.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι χθες, είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 13.058.000 άνθρωποι. 

Με πληροφορίες από Reuters