ΠΟΥ για εμβόλιο AstraZeneca: Συνιστάται και στους άνω των 65 ετών

ΠΟΥ για εμβόλιο AstraZeneca: Συνιστάται και στους άνω των 65 ετών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid μπορεί να χορηγηθεί και σε άτομα άνω των 65 ετών, ανέφερε την Τετάρτη η επιτροπή ειδικών για τα εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στις πολυαναμενόμενες συστάσεις της για το εμβόλιο αυτό, η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό (SAGE) συνιστά μάλιστα τη χρήση του ακόμη και στις χώρες όπου το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορωνοϊού μπορεί να μειώνει την αποτελεσματικότητά του.

Στις ενδιάμεσες συστάσεις της, η SAGE ανέφερε πως το εμβόλιο μπορεί να δοθεί σε δύο δόσεις με ένα διάστημα 8 έως 12 εβδομάδων ανάμεσά τους.

Το εν λόγω εμβόλιο βρίσκεται στα τελικά στάδια αξιολόγησης για έγκριση επείγουσας χρήσης από τον ΠΟΥ, την οποία είναι πιθανό να λάβει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε την Τετάρτη η υπηρεσία Υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ελπίζουμε ότι μετά τη σύσταση για χρήση σε όλες τις ηλικίες, θα έρθει και η επείγουσα έγκριση του προϊόντος», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμγια Σουαμινάθαν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Σε ερώτηση σχετικά με τον λόγο που ο ΠΟΥ προχώρησε στη σύσταση χρήσης του εμβολίου πριν να καταστούν διαθέσιμα τα πολυαναμενόμενα στοιχεία από μια μεγάλη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της SAGE δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά «δεν αναμένεται να κοινοποιηθούν πριν από τα μέσα Μαρτίου».

«Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από Covid καθημερινά σε πολλές χώρες του κόσμου», σημείωσε.

«Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν που ίσως μειώσει αυτούς τους αριθμούς, είναι απόλυτα δικαιολογημένο, ακόμη και αν οι πληροφορίες δεν είναι όσο πλήρεις θα θέλαμε», εξήγησε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχει λόγος να μην συνίσταται η χρήση του εμβολίου» ακόμη και σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου έχουν εγερθεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca εναντίον ενός νέου στελέχους του ιού.

«Έχουμε κάνει μια σύσταση πως ακόμη και αν υπάρχει μια μείωση στην πιθανότητα το εμβόλιο αυτό να έχει πλήρη επίδραση στην ικανότητά του για προστασία, ειδικά απέναντι σε σοβαρή νόσηση, δεν υπάρχει λόγος να μην συνίσταται η χρήση του ακόμη και σε χώρες όπου κυκλοφορεί το στέλεχος», είπε.

Η Νότια Αφρική σταμάτησε αυτή την εβδομάδα ένα μέρος του προγράμματός της με το εμβόλιο της AstraZeneca έπειτα από δεδομένα μιας μικρής δοκιμής που έδειξαν ότι δεν προστατεύει από ήπια ή μέτρια νόσηση από το στέλεχος 501Y.V2 του κορονοϊού που είναι τώρα κυρίαρχο στη χώρα.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα «υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση, για επιτήρηση και αξιολόγηση των στελεχών [του ιού]» και την επίδρασή τους στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση. Καθώς νέα δεδομένα θα καθίστανται διαθέσιμα, οι συστάσεις θα επικαιροποιούνται αναλόγως», ανέφερε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε τη σύσταση του ΠΟΥ για ευρεία χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Είναι ευχάριστω που ο ΠΟΥ επικύρωσε σήμερα τη στήριξή του για το εμβόλιο της AstraZeneca για χρήση στους άνω των 18, και προφανώς στους άνω των 65», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τον προηγούμενο μήνα το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα άνω των 18 ετών.

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, περιόρισαν τη χρήση του μόνο σε άτομα κάτω των 65 εξαιτίας έλλειψης στοιχείων από τις κλινικές δοκιμές σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή