«Ναι» στο εμβόλιο της AstraΖeneca από τον ΠΟΥ

«Ναι» στο εμβόλιο της AstraΖeneca από τον ΠΟΥ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πράσινο φως στη χορήγηση του εμβολίου της AstraΖeneca, χωρίς κανέναν ηλικιακό περιορισμό, έδωσε χθες η Συμβουλευτική Επιτροπή για τους Εμβολιασμούς (SAGE) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η απόφαση της επιτροπής ανοίγει τον δρόμο για την έγκρισή του, ενισχύοντας τις ελπίδες εμβολιασμού στα αναπτυσσόμενα κράτη.

Στο μεταξύ, νέα έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διπλές μάσκες ή οι μονές που εφαρμόζουν σφιχτά στο πρόσωπο μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού κατά 96,5%. 

Η SAGE τόνισε ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε δύο δόσεις, σε διάστημα οκτώ έως 12 εβδομάδων, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο ζήτημα της πιθανής περιορισμένης αποτελεσματικότητάς του, έναντι κάποιων στελεχών του ιού. Την ίδια στιγμή, η Νότια Αφρική αναθεώρησε ολοκληρωτικά τον εμβολιαστικό της προγραμματισμό, βάζοντας στην άκρη το εμβόλιο της AstraZeneca και επιλέγοντας τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson&Johnson. Μάλιστα, η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει την πώληση των αχρησιμοποίητων δόσεων του πρώτου εμβολίου σε άλλα κράτη. Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα νέα για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech. Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Ισραήλ και τη Βρετανία υποδεικνύουν ότι ακόμα και η πρώτη δόση προσφέρει ικανοποιητική προστασία έναντι του κορωνοϊού. Αν και τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν δεν επαρκούν για την εξαγωγή σαφούς συμπεράσματος, φαίνεται ότι το εμβόλιο περιόρισε τα κρούσματα στις κατηγορίες που εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα. Προστασία αποκτούν οι νεότεροι δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους, ενώ οι πιο ηλικιωμένοι μετά τρεις. 

Την πιθανότητα ετήσιου εμβολιασμού κατά της COVID-19 υπογράμμισε ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας Johnson&Johnson, Αλεξ Γκόρσκι. Η J&J έχει αναπτύξει, επίσης, εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που χορηγείται σε μία μόνο δόση. Hδη έχει κατατεθεί αίτημα για άδεια κυκλοφορίας στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Τις ερχόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί αντίστοιχο αίτημα και στον ευρωπαϊκό φορέα (ΕΜΑ). Στο Ισραήλ όπου έχει εμβολιαστεί περίπου το 40% του πληθυσμού, σταδιακά, θα ανοίγουν κάποιες δραστηριότητες, όπως ξενοδοχεία και γυμναστήρια, μόνον για όποιον μπορεί να πιστοποιήσει ότι έχει εμβολιαστεί έναντι του ιού. Στη Γερμανία αποφασίστηκε παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τη 14η Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή