Ξεκίνησε διάλογος για την ελευθεροτυπία στην Ισπανία

Ξεκίνησε διάλογος για την ελευθεροτυπία στην Ισπανία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Με ποινή φυλάκισης βρίσκεται αντιμέτωπος ο Ισπανός ράπερ Πάμπλο Χασέλ, μετά την επικύρωση της καταδίκης του για προσβολή του θρόνου και των θεσμών από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Χασέλ κρίθηκε εξάλλου ένοχος για προώθηση της τρομοκρατίας. Η επικείμενη φυλάκιση του μουσικού έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης στην Ισπανία. Η κυβέρνηση της χώρας του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει μεταρρύθμιση στον ποινικό κώδικα που θα αφαιρέσει από τις διατάξεις του τα εγκλήματα που σχετίζονται με την ελευθερία της έκφρασης. Η απόφαση ελήφθη μετά την υπογραφή κοινής διακήρυξης υπέρ του ράπερ από παραπάνω των 200 καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου του σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Στην κοινή επιστολή επισημαίνεται ότι «η φυλάκιση του Πάμπλο Χασέλ αφήνει μια δαμόκλειο σπάθη να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια όλων των δημόσιων προσώπων που τολμούν να επικρίνουν ανοιχτά τις πράξεις των κρατικών θεσμών. Γνωρίζουμε ότι αν αφήσουμε τον Πάμπλο να φυλακιστεί, αύριο θα μπορούσαν να κυνηγήσουν κάποιον από εμάς, έως ότου καταφέρουν να καταπνίξουν κάθε ψίθυρο δυσαρέσκειας».

Η καταδίκη του Χασέλ βασίστηκε σε 64 αναρτήσεις του στο Twitter μεταξύ του 2014 και του 2016 και ενός τραγουδιού του που δημοσίευσε στο YouTube. Σε ανάρτησή του τον Μάρτιο του 2016 δημοσίευσε φωτογραφία της Βικτόρια Γκόμεζ, μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης GRAPO, με το μήνυμα «οι διαδηλώσεις είναι απαραίτητες αλλά όχι αρκετές. Ας υποστηρίξουμε αυτούς που πήγαν τα πράγματα πιο μακριά». Ο τραγουδιστής κατηγόρησε επίσης τον Βασιλιά Φελίπε ΣΤ΄ και τον πατέρα του Χουάν Κάρλος για διάφορα εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονία και υπεξαίρεση. Καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2018 σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και μιας ημέρας, αλλά ύστερα από έφεση η ποινή μειώθηκε σε εννέα μήνες και μία ημέρα. Η απόφαση επικυρώθηκε τελικά από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάιο του 2020.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, ο εταίρος του κυβερνώντος συνασπισμού, Unidas Podemos, κατέθεσε την Τρίτη το δικό του «νομοσχέδιο για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης». Σύμφωνα με την EL PAIS, το Podemos ενημέρωσε νωρίτερα το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), σχετικά με αυτήν την πρωτοβουλία. Το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλει να καταργήσει εγκλήματα όπως η προσβολή του Στέμματος και των κρατικών θεσμών, η προσβολή θρησκευτικών συναισθημάτων και η υπεράσπιση της τρομοκρατίας ώστε να μην υπάγονται στον ποινικό κώδικα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση θα αφορούσε τα συγκεκριμένα αδικήματα, αλλά δεν μίλησε για την ολική τους κατάργηση. Αντίθετα, σημείωσε ότι επειδή επηρεάζουν θεμελιώδη δικαιώματα, η εκτελεστική εξουσία πρέπει να είναι «ιδιαίτερα προσεκτική με τις προτάσεις μεταρρύθμισης» και να προτείνει «αποτρεπτικές» ποινές αλλά όχι φυλάκιση.

Η πρόταση είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του ισπανικού ποινικού κώδικα που περιλαμβάνει επίσης αναθεώρηση του αδικήματος της εξέγερσης. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των ποινών φυλάκισης των καταδικασμένων ηγετών της απόπειρας απόσχισης του 2017 στην Καταλωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή