Στοιχεία ΠΟΥ: «Σημειωτόν» οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη

Στοιχεία ΠΟΥ: «Σημειωτόν» οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο το 1,5% του πληθυσμού σε 29 ευρωπαϊκές χώρες έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2,9% του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Τουλάχιστον 5,83 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιασθεί και με τη δεύτερη δόση, δηλαδή το 1,3% του πληθυσμού. Είναι επίσης σημαντικό η πρόσβαση στον εμβολιασμό να είναι δίκαιη, όποιος κι αν είναι ο πλούτος της χώρας, επανέλαβε ο ΠΟΥ.

«Η μη δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια μπορεί να στραφεί εναντίον μας. Όσο περισσότερο επιμείνει ο ιός, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να εμφανισθούν επικίνδυνες μεταλλάξεις», προειδοποίησε ο διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την ίδια ώρα ο Κλούγκε ανακοίνωσε πως παρά την τάση μείωσης των κρουσμάτων, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν «ευάλωτες» στην Covid-19, και έκανε λόγο για τον κίνδυνο «ενός ψεύτικου αισθήματος ασφάλειας», επειδή ο αριθμός των εμβολίων εξακολουθεί να είναι μικρός.

«Αν δεν σταματήσουμε τώρα τη μετάδοση, τα αναμενόμενα οφέλη από τους εμβολιασμούς στη μάχη εναντίον αυτής της πανδημίας μπορεί να μην είναι φανερά», επέμεινε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή, τα όρια είναι δυσδιάκριτα ανάμεσα στην ελπίδα για ένα εμβόλιο αφ’ ενός, και ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας αφ’ ετέρου».

Στο σύνολο των 53 χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ (στην οποία περιλαμβάνονται χώρες της κεντρικής Ασίας), ο αριθμός των καταγεγραμμένων εβδομαδιαίων κρουσμάτων εξακολουθεί να υπερβαίνει το εκατομμύριο, όμως το σύνολο αυτό υποχωρεί εδώ και τέσσερις εβδομάδες ενώ οι θάνατοι μειώνονται επίσης εδώ και δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό του ΟΗΕ.

Συμβολική σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι ο αριθμός των δόσεων εμβολίων που έχουν ήδη χορηγηθεί στην περιφέρεια αυτή -41 εκατομμύρια- ξεπέρασε τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας -36 εκατομμύρια-.

Στο μεταξύ, στο σύνολο της περιφέρειας, 38 χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το νέο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία και 19 χώρες κρούσματα του στελέχους που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή