Κομισιόν: Έχουν εγκριθεί όλα τα αιτήματα για εξαγωγή εμβολίων εκτός Ε.Ε.

Κομισιόν: Έχουν εγκριθεί όλα τα αιτήματα για εξαγωγή εμβολίων εκτός Ε.Ε.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει όλα τα αιτήματα για εξαγωγή εμβολίων Covid-19, αφότου δημιούργησε στις 30 Ιανουαρίου τον μηχανισμό εξουσιοδότησης για τη μεταφορά εμβολίων εκτός Ε.Ε.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε συνολικά 37 άδειες για εξαγωγές εμβολίων σε 21 χώρες μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, του Μεξικού, αρκετών χωρών του Κόλπου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Κίνας.

Η εκπρόσωπος δεν έδωσε ακριβή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των δόσεων που πήραν τον δρόμο για χώρες εκτός Ε.Ε. από ευρωπαϊκά εργοστάσια.

Διαβάστε ακόμη: Βοηθήστε τις φτωχότερες χώρες με τα εμβόλια

Υπενθυμίζεται πως αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος εκδόθηκε με επείγουσα διαδικασία και δημοσιεύθηκε στις 29/1, προβλέπει την έγκριση εξαγωγών εμβολίων κατά της COVID-19 εκτός Ε.Ε. έως το τέλος Μαρτίου 2021. Αυτό το καθεστώς ισχύει μόνο για εξαγωγές από εταιρείες με τις οποίες η Ένωση έχει συνάψει εκ των προτέρων συμφωνίες αγοράς.

Με βάση την προηγούμενη εμπειρία με παρόμοιο μέτρο σχετικά με τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας την άνοιξη του 2020, η Επιτροπή θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη στη δημιουργία του σχετικού μηχανισμού για να εξασφαλίσει την ομαλή και συντονισμένη εφαρμογή του κανονισμού.

Το μέτρο αυτό είναι στοχευμένο, αναλογικό, διαφανές και προσωρινό. Είναι απόλυτα σύμφωνο με τη διεθνή δέσμευση της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της G20, και σύμφωνα με όσα έχει προτείνει η Ε.Ε. στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας εμπορίου και υγείας του ΠΟΕ. Δεσμευμένη για διεθνή αλληλεγγύη, η ΕΕ εξαιρεί από αυτό το πρόγραμμα προμήθειες εμβολίων για ανθρωπιστική βοήθεια ή που προορίζονται για χώρες υπό την COVAX, καθώς και για τη γειτονιά της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή