Κυπριακό: «Μόνο λύση δύο κρατών» συζητεί η Άγκυρα

Κυπριακό: «Μόνο λύση δύο κρατών» συζητεί η Άγκυρα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, συζητώντας μόνο μια πρόταση εγκαθίδρυσης δύο κρατών, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, προσθέτοντας πως προηγούμενες αποτυχημένες προτάσεις δεν πρέπει να τεθούν στην ατζέντα.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η διένεξη για την Κύπρο είναι να εγκαθιδρυθούν στο νησί δύο κράτη και πως η δημιουργία μιας ομοσπονδίας, η οποία υποστηρίζεται από την Αθήνα, δεν θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα επικείμενων συνομιλιών.

«Δεν μπορούμε τα πράγματα που συζητάμε επί 40 χρόνια, να τα συζητάμε για ακόμα 40 χρόνια», τόνισε ο Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber, αναφερόμενος σε δεκαετίες αποτυχημένων συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Δεν κάνουμε πίσω για τους S-400»

Ο ίδιος επανέλανε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο ζήτημα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, αναφέροντας πως οι δηλώσεις Ακάρ -περί μη ενεργοποίησης των πυραύλων- παρεξηγήθηκαν.

Την Τετάρτη οι ΗΠΑ ζήτησαν εκ νέου από την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα αεράμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να μην χρησιμοποιήσει το σύστημα πυραύλων S-400 με στόχο να κατευνασθούν οι εντάσεις στο ζήτημα αυτό που δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται

«Είμαστε ανοικτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ’ ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους S-300 που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ακάρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ.

Απαντώντας σε ερώτηση που υπενθύμιζε το «μη επιχειρησιακό» καθεστώς των πυραύλων που είναι ανεπτυγμένοι στην Κρήτη, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε σχετικά με τους S-400 πως η Τουρκία δεν χρειάζεται «να τους χρησιμοποιεί συνεχώς». «Αυτά τα συστήματα (σ.σ.: αντιαεροπορικής άμυνας) χρησιμοποιούνται ανάλογα με την απειλή. Θα αποφασίσουμε γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Καλίν είπε ότι τα σχόλια του υπουργού Άμυνας παρεξηγήθηκαν, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Όπως είπε διεξήχθησαν συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για αυτές τις διαφωνίες, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να αναμένονται γρήγορες λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα.

Λιβύη: «Δεν αποχωρούμε όσο μένει ενεργή η συμφωνία»

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από εκεί όσο παραμένει σε ισχύ η διμερής στρατιωτική συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης και εφόσον το ζητά η λιβυκή κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε την Τρίτη ότι θα συζητούσε την αποχώρηση των στρατιωτών, εφόσον αποσυρθούν πρώτες οι άλλες ξένες δυνάμεις. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber, ο Ιμπραήμ Καλίν είπε επίσης ότι οι τουρκικές εταιρείες θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Λιβύης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Άγκυρα θα παράσχει υποστήριξη στη νεοεκλεγείσα μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή