Σκληρή γραμμή Μπάιντεν έναντι της Κίνας

Σκληρή γραμμή Μπάιντεν έναντι της Κίνας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από τη στιγμή κατά την οποία ανέλαβε την εξουσία ο Τζο Μπάιντεν, αλλά η ένταση με την Κίνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε γρήγορα ούτε εύκολα. Αυτή την αίσθηση άφησε στη διεθνή κοινότητα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του νέου Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ύστερα από την αλλαγή στον Λευκό Οίκο.

Οπως ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε στον συνομιλητή του τη «βαθιά ανησυχία» του για τις «άδικες και εξαναγκαστικές», όπως τις χαρακτήρισε, πρακτικές του Πεκίνου στο πεδίο του οικονομικού ανταγωνισμού, για την «ολοένα και περισσότερο επιθετική» στάση της Κίνας έναντι της Ταϊβάν, για την καταστολή της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ και για τις «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Ρεπορτάζ δυτικών μέσων αναφέρουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ουιγούροι οδηγούνται σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στο Σιντζιάνγκ. Το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και καταπολέμησης του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε τα θέματα του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊβάν και του Σιντζιάνγκ «ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας» και κάλεσε τον Μπάιντεν να τα αντιμετωπίσει «με προσοχή». Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Κινέζος ηγέτης τόνισε: «Οταν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται, και οι δύο πλευρές κερδίζουν, αλλά όταν συγκρούονται, και οι δύο ζημιώνονται». Προειδοποίησε επίσης ότι μια σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες θα ήταν «καταστροφική για τις ίδιες και για όλο τον κόσμο».

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν πρέπει να αναμένεται στο προσεχές μέλλον άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στην Κίνα. Αντίθετα, τους επόμενους μήνες θα επιβληθούν «νέοι, στοχευμένοι περιορισμοί» σε εξαγωγές ευαίσθητων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας προς τη χώρα που αντιπροσωπεύει, όπως δήλωσε στην πρώτη ομιλία του για θέματα εξωτερικής πολιτικής ο πρόεδρος Μπάιντεν, τον «υπ’ αριθμόν ένα ανταγωνιστή» των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει τη συγκρότηση στο Πεντάγωνο ομάδας εργασίας με αντικείμενο την επεξεργασία στρατηγικής έναντι της Κίνας. Η εν λόγω ομάδα θα απαρτίζεται από 15 πολιτικούς και στρατιωτικούς συμβούλους και θα έχει στη διάθεσή της τέσσερις μήνες για να παρουσιάσει τις προτάσεις της στον υπουργό Αμυνας. 

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές γνωστοποίησαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσκληθεί να λάβει μέρος στην ετήσια Συνδιάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, στις 19 Φεβρουαρίου. Η διεθνούς κύρους συνδιάσκεψη, που ονομάζεται και «Νταβός της Ασφάλειας», συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολιτικούς ηγέτες και αμυντικούς αναλυτές από τις ισχυρότερες χώρες του δυτικού κόσμου. Φέτος θα διεξαχθεί διαδικτυακά λόγω κορωνοϊού, αλλά η αλλαγή στον Λευκό Οίκο της προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή