Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Τόκιο 2020 λόγω σεξιστικών δηλώσεων

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Τόκιο 2020 λόγω σεξιστικών δηλώσεων

Την ίδια ώρα γίνονταν νέες διαδηλώσεις κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του υπέβαλε την Παρασκευή ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Γιοσίρο Μόρι, λόγω σεξιστικών δηλώσεων που έκανε προσφάτως. Η αποχώρησή του έρχεται σε μια στιγμή που είναι άγνωστο το πώς και το εάν θα γίνουν τελικά οι Αγώνες που αναβλήθηκαν πέρυσι.

«Οι ακατάλληλες δηλώσεις μου προξένησαν μεγάλο πρόβλημα, ζητώ συγγνώμη», είπε ο 83χρονος Ιάπωνας πολιτικός μετά το λεκτικό του «χαρακίρι».

Σε δηλώσεις του ο κ. Μόρι είχε αναφέρει ότι καλό είναι να μη μιλούν οι γυναίκες διότι φλυαρούν, προκαλώντας δίκαιη οργή εντός και εκτός Ιαπωνίας. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε πει τις τελευταίες ημέρες ότι δεν μπορούσε να αφήσει να συνεχίζεται αυτή η συζήτηση.

Πρόκειται για την πρώτη αποχώρηση προέδρου οργανωτικής επιτροπής επικείμενης ολυμπιακής διοργάνωσης από το 2000, όταν η Ελλάδα αντικατέστησε τον Τάκη Θωμόπουλο με τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη κατόπιν απειλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ότι λόγω καθυστερήσεων μπορεί να αφαιρούσε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα.

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να είναι επιτυχείς οι Αγώνες», πρόσθεσε την Παρασκευή ο κ. Μόρι, η επιλογή του οποίου να τον διαδεχθεί ο δήμαρχος του Ολυμπιακού Χωριού Σαμπούρο Καουαμπούτσι προκάλεσε νέες αντιδράσεις την Πέμπτη, λόγω της ηλικίας του. Ο 84χρονος κ. Καουαμπούτσι φέρεται την Παρασκευή να απέρριψε τη θέση λόγω των αντιδράσεων.

Tην ίδια ώρα στο Τόκιο διεξαγόταν μία ακόμη διαδήλωση κατά της διεξαγωγής των Αγώνων το καλοκαίρι στην ιαπωνική πρωτεύουσα, καθώς η πλεινότητα των Ιαπώνων αντιτίθεται στην έλευση χιλιάδων αθλητών, συνοδών και δημοσιογράφων εν μέσω πανδημίας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή