Με ρήξη απειλεί την Ε.Ε. ο Λαβρόφ – «Θορυβημένο» δηλώνει το Βερολίνο

Με ρήξη απειλεί την Ε.Ε. ο Λαβρόφ – «Θορυβημένο» δηλώνει το Βερολίνο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ρωσία είναι έτοιμη να διαρρήξει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν σε επώδυνες οικονομικές κυρώσεις, δηλώνει ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Τα σχόλια του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας περιελήφθησαν σε αποσπάσματα συνέντευξης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε βρίσκονται σε νέο βαρομετρικό χαμηλό πίεση εξαιτίας της σύλληψης και της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία τροφοδότησε συζητήσεις για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις.

Η πίεση για κυρώσεις έχει αυξηθεί αφότου η Μόσχα εξόργισε την περασμένη εβδομάδα ευρωπαϊκές χώρες απελαύνοντας διπλωμάτες από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία χωρίς να το πει στον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο οποίος βρισκόταν στη Μόσχα για επίσκεψη. Το Παρίσι και το Βερολίνο λένε τώρα ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ ερωτήθηκε σε συνέντευξη, η οποία πρόκειται δημοσιοποιηθεί πλήρως αργότερα σήμερα, αν η Μόσχα θα προχωρήσει τώρα σε διακοπή των σχέσεων με την ίδια την ΕΕ.

«Προχωρούμε από το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι (γι’ αυτό) στην περίπτωση που δούμε να επιβάλλονται ξανά κυρώσεις σε μερικούς τομείς που δημιουργούν κινδύνους για την οικονομία μας», δήλωσε ο Λαβρόφ

«Δεν θέλουμε να απομονωθούμε από την παγκόσμια ζωή, όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο», δήλωσε.

Στο Βερολίνο, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε «θορυβημένο» από τα σχόλια αυτά του Λαβρόφ.

«Θορυβηθήκαμε πραγματικά από τις δηλώσεις αυτές που είναι ακατανόητες», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ πρόσθεσε: «Μπορώ μόνο να υπογραμμίσω τη δήλωση αυτή».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος δεν απέκλεισε μεν την επιβολή νέων κυρώσεων, όμως ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή