ΤΟΥΡΚΙΑ

Η επιστολή των 54 Γερουσιαστών επιτείνει τον εκνευρισμό στην Αγκυρα

Δε συνάδει με το συμμαχικό πνεύμα, λένε 87 μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής τουρκοαμερικανικής φιλίας

Η επιστολή των 54 Γερουσιαστών επιτείνει τον εκνευρισμό στην  Αγκυρα

Τούρκοι βουλευτές έσπευσαν να κατακρίνουν την επιστολή 54 Αμερικανών γερουσιαστών στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με την οποία ζητείται από την αμερικανική κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επιστολή των Γερουσιαστών «συνιστά το πλέον πρόσφατο παράδειγμα εχθρικών προσπαθειών κατά της Τουρκίας, που είναι καταδικασμένες σε αποτυχία και ασύμβατες με το συμμαχικό πνεύμα», σχολίασαν 87 Τούρκοι βουλευτές, όλοι μέλη της Τουρκοαμερικανικής Κονοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας, σε δήλωσή τους την Παρασκευή, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Ανατολή.

«Οι αβάσιμες και ανεύθυνες κατηγορίες των γερουσιαστών με στόχο την εσωτερική και εξωτερική πολιτική μας δε συνάδουν κατά κανέναν τρόπο με τη στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ, ούτε με τη συμμαχία μας υπό το ΝΑΤΟ», ανέφεραν τα μέλη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

«Από την ίδρυσή της η Τουρκική Δημοκρατία είναι και ήταν ανέκαθεν, ένα πλήρως ανεξάρτητο σύγχρονο δημοκρατικό κράτος με βάση την αρχή του νόμου», πρόσθεσαν στην κοινή τους δήλωση.

Η διακομματική επιστολή των 54 Αμερικανών γερουσιαστών κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για περιθωριοποίηση της εγχώριας αντιπολίτευσης, φίμωση των επικριτικών μέσων ενημέρωσης, φυλάκιση δημοσιογράφων και καθαίρεση ανεξάρτητων δικαστών.

Σημειώνεται ότι η επιστολή συγκέντρωσε τις υπογραφές τις απόλυτης πλειοψηφίας της Αμερικανικής Γερουσίας.