Έτοιμη για ρήξη με Ε.Ε. η Μόσχα, λέει ο Λαβρόφ

Έτοιμη για ρήξη με Ε.Ε. η Μόσχα, λέει ο Λαβρόφ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να έρθει σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση αν προχωρήσουν τα σχέδια για επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας. Το σχόλιο εν συνεχεία υποβαθμίστηκε από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, αλλά η εντύπωση ότι οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή παραμένει. 

Οι εντάσεις βγήκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, παρουσία του Ευρωπαίου αξιωματούχου, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «αναξιόπιστος εταίρος». Ακολούθησαν απελάσεις διπλωματών εκατέρωθεν. Η ρωσική κυβέρνηση δεν αποδέχεται ότι ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με σοβιετικής προέλευσης δηλητήριο, όπως είχε δηλώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ βασιζόμενη στα ευρήματα γερμανικών εργαστηρίων που εξέτασαν τον Ναβάλνι. 

Οι κινήσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και διακοπή κατασκευής του αγωγού αερίου Nord Stream 2, λόγω της υπόθεσης Ναβάλνι, οδήγησαν στη χθεσινή προειδοποίηση από τον Σεργκέι Λαβρόφ. «Οδεύουμε προς ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση;», ρωτήθηκε χθες ο Ρώσος υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης στο πρόγραμμα «Σολόβιοφ-live», που μεταδίδεται στην εφαρμογή Telegram. «Ξεκινάμε από το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο», απάντησε ο Λαβρόφ. «Αν δούμε ξανά κυρώσεις σε τομείς που θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία μας, περιλαμβανομένων των πιο ευαίσθητων τομέων, δεν θέλουμε να απομονωθούμε από το παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός. «Αν επιθυμείς την ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανήρτησε το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης στην ιστοσελίδα του, χωρίς σχόλια. Εν συνεχεία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Πεσκόφ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού παρερμηνεύτηκαν, σημειώνοντας ότι η Ρωσία θέλει να προαγάγει τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες, αλλά πρέπει και να είναι έτοιμη για το χειρότερο ενδεχόμενο. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τα σχόλια του Ρώσου υπουργού «ανησυχητικά και δυσνόητα». «Εχουμε καταστήσει σαφείς τις διαφωνίες μας με τη Ρωσία», σημείωσε η εκπρόσωπος Αντρέα Σάσε. «Αλλά έχουμε πει επίσης ότι μας ενδιαφέρει η συνεργασία με τη Ρωσία. Από αυτή την άποψη, οι δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ προξενούν ανησυχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή