Δήλωση-βόμβα για τη διάθεση των εμβολίων

Δήλωση-βόμβα για τη διάθεση των εμβολίων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην αποκάλυψη ότι τέσσερα κράτη-μέλη δέχθηκαν προτάσεις να υπογράψουν χωριστές συμβάσεις για εμβόλια της AstraZeneca, εκτός του πλαισίου της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής, προέβη ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. Οπως ισχυρίστηκε ο κ. Μπάμπις, εταιρεία μεσαζόντων με έδρα το Ντουμπάι προσέφερε τη δυνατότητα παράδοσης των δόσεων στις χώρες αυτές ταχύτερα από την υπόλοιπη Ε.Ε. «Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε αυτή τη δήλωση», τόνισε αργά χθες το βράδυ η AstraZeneca στο EURACTIV, απαντώντας μέσω e-mail.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, συγκεκριμένα, δήλωσε: «Ενώ η AstraZeneca αρνείτο να παραδώσει στην Ε.Ε. 80 εκατομμύρια δόσεις (σ.σ.: που είχε δεσμευθεί να διαθέσει έως το τέλος Μαρτίου), δεχθήκαμε επανειλημμένως προσφορές για το εμβόλιο αυτό –όχι μόνο εγώ, αλλά και ακόμη τρεις πρωθυπουργοί στην Ευρώπη–, ακόμα και πριν από την έναρξη των παραδόσεων (στην Ε.Ε.)». Ο κ. Μπάμπις ανέφερε ότι η εταιρεία μεσαζόντων ζητούσε προκαταβολή ύψους 50%. Υπονόησε σαφώς δε ότι οι τιμές που ζητούσε η εταιρεία ήταν υπερβολικά υψηλές.

Ερωτηθείς για το αν είχε ενημερωθεί η Επιτροπή από τα κράτη-μέλη τα οποία δέχθηκαν αυτές τις προτάσεις, ο εκπρόσωπος της προέδρου Φον ντερ Λάιεν, Ερίκ Μαμέρ, είπε ότι «δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Corriere della Sera, μεσάζοντες με έδρα τη Βραζιλία έχουν προσεγγίσει τις ιταλικές αρχές προσφέροντας εμβόλια της AstraZeneca σε τιμές πολλαπλάσιες αυτών που έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Ε. (15-20 ευρώ ανά δόση αντί για 1,78 ευρώ).

Παράλληλα, χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η διαδικασία «κυλιόμενης αξιολόγησης» (rolling review) του εμβολίου της CureVac. Η Ε.Ε. έχει συμβληθεί με τη γερμανική εταιρεία για την αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων, με το δικαίωμα για την αγορά 180 εκατομμυρίων επιπλέον σε δεύτερη φάση. Το εμβόλιο της CureVac χρησιμοποιεί την ίδια καινοτόμο τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιούν οι Pfizer-BioNTech και η Moderna. Σε αντίθεση με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, που πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, αυτό της CureVac μπορεί να διατηρηθεί σε συνθήκες ψυγείου για τρεις μήνες.

Στην ανακοίνωσή του, ο EMA αναφέρει ότι η απόφαση να ξεκινήσει η κυλιόμενη αξιολόγηση (ο έλεγχος των δεδομένων των κλινικών δοκιμών καθώς προκύπτουν, ώστε να επιταχυνθεί η τελική γνωμοδότηση) βασίζεται σε προκαταρκτικά στοιχεία από εργαστηριακές και πρώιμες κλινικές μελέτες, που δείχνουν ότι το εμβόλιο γεννά αντισώματα και ανοσολογικά κύτταρα που πλήττουν τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Την περασμένη εβδομάδα, οι διοργανωτές κλινικής μελέτης για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις Βρυξέλλες απηύθυναν κάλεσμα για 2.000 εθελοντές. Η βελγική μελέτη αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας κλινικής δοκιμής της φάσης ΙΙΙ, με 32.500 συμμετέχοντες. Ηδη, την Τετάρτη, 500 άτομα είχαν δηλώσει συμμετοχή στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή