Η μεγάλη «έξοδος» των Χαρεντίμ

Η μεγάλη «έξοδος» των Χαρεντίμ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξάπλωση της πανδημίας στο Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, εκτός όλων των άλλων, κλόνισε τις πεποιθήσεις κάποιων υπερορθόδοξων Εβραίων, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν διά παντός την κλειστή κοινότητά τους. Οργανώσεις που βοηθούν όσους υπερορθόδοξους θέλουν να αφήσουν πίσω την αυστηρά δομημένη ζωή τους και να ενταχθούν στη σύγχρονη ισραηλινή κοινωνία, καταγράφουν μεγάλη ζήτηση των υπηρεσιών τους. 

Οι ειδικοί αποδίδουν την «έξοδο» από την αυστηρή παράδοση και τους θρησκευτικούς κανόνες, στην αύξηση της χρήσης του Ιντερνετ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στην πολυτέλεια του χρόνου που επιτρέπει τη σκέψη και την αναθεώρηση, τη χαλάρωση της εποπτείας και τη διατάραξη της ρουτίνας. «Καθώς δεν βρίσκονται στο γνωστό εκπαιδευτικό τους πλαίσιο, αλλά συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο όπου συζητούν με τους φίλους τους και πάνε στην παραλία, οι νέοι υπερορθόδοξοι εκτίθενται σε νέες εμπειρίες», επισημαίνει ο Ζιλάντ Μαλάχ, επικεφαλής του υπερορθόδοξου προγράμματος του Ισραηλινού Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία. «Αναζητούν επιλογές που αγνοούσαν ότι υπήρχαν όσο βρίσκονταν στη γιεσίβα (το θρησκευτικό σχολείο). Μία από αυτές είναι η εγκατάλειψη της κλειστής κοινότητάς τους». 

Για πολλούς, η επιλογή της «εξόδου» είναι ταυτόσημη με τη διάρρηξη των οικογενειακών δεσμών και την εγκατάλειψη μιας πολύ κλειστής κοινότητας ώστε να ενταχθούν σε μία πρακτικά άγνωστη κουλτούρα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι οικογένειές τους ακολουθούν την τελετουργία του πένθους, σαν τα παιδιά τους να έχουν φύγει όχι μόνο από την κοινότητα, αλλά από τη ζωή. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό αυτών που εγκατέλειψαν τον υπερορθόδοξο τρόπο ζωής, αλλά οι Αρχές του Ισραήλ υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα «σημαντικό κύμα» τους τελευταίους μήνες.

Μία από τις οργανώσεις που βοηθούν και στηρίζουν τους «αποστάτες», η Χιλέλ, η οποία διαχειρίζεται κοιτώνα και κάποια διαμερίσματα ώστε να στεγαστούν αρχικά αυτοί οι άνθρωποι, αναφέρει ότι υπάρχει λίστα αναμονής για το καταφύγιό της στην Ιερουσαλήμ. Τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των αιτούντων βοήθεια έχει αυξηθεί κατά 50%.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και πριν από την πανδημία, περίπου 3.000 νέοι τον χρόνο εγκατέλειπαν τις κλειστές κοινότητες των Χαρεντίμ, όπως ονομάζονται οι υπερορθόδοξοι, σύμφωνα με στοιχεία του Ισραηλινού Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία. Μελέτες που εκπονήθηκαν έδειξαν ακόμα και αυτοί που εγκαταλείπουν τις κοινότητες, δεν στρέφουν τα νώτα τους στον Ιουδαϊσμό, αλλά προσπαθούν να ενισχύσουν την ατομικότητά τους και την ικανότητά τους να επιλέξουν οι ίδιοι τη ζωή που θέλουν να ακολουθήσουν. Συχνά, εξαιτίας των συνθηκών στις οποίες ανατράφηκαν, είναι ελλιπώς εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της νέας ζωής. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ισραήλ το αναγνωρίζει και εντάσσει τους πρώην Χαρεντίμ σε ιδιαίτερη κατηγορία, που μπορεί να λάβει δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή