Ο ΠΟΥ εντόπισε ενδείξεις ευρείας διασποράς του ιού στην Κίνα πριν τον Δεκέμβριο 2019
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ο ΠΟΥ εντόπισε ενδείξεις ευρείας διασποράς του ιού στην Κίνα πριν τον Δεκέμβριο 2019

Τα 13 διαφορετικά στελέχη στη Γουχάν εκείνον τον μήνα δείχνουν πρότερη μετάδοση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Πολύ μεγαλύτερο φαίνεται να ήταν το ξέσπασμα το κορωνοϊού στη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 από ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα σύμφωνα με στοιχεία που εντόπισε η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αποκαλύπτει το CNN.

Οι ερευνητές του ΠΟΥ ζητούν τώρα επειγόντως πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα αίματος από την πόλη-επίκεντρο της πανδημίας τα οποία η Κίνα δεν τους έχει επιτρέπει ακόμη να εξετάσουν.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο CNN ο επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ, Πέτερ Μπεν Έμπαρεκ, είπε ότι οι ερευνητές εντόπισαν πολλές ενδείξεις πολύ πιο εκτεταμένης διασποράς του ιού το 2019, και τουλάχιστον 13 διαφορετικά στελέχη του κορωνοϊού στη Γουχάν ήδη από το 2019.

«Ο ιός κυκλοφορούσε ευρέως στη Γουχάν τον Δεκέμβριο, πράγμα που αποτελεί νέο εύρημα», είπε ο Δανός επιστήμονας στο CNN. Πρόσθεσε ότι ένας μεγάλος αριθμός, τουλάχιστον 174 κρουσμάτων, αναφέρεται πλέον ότι εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από τις κινεζικές αρχές, πολύ ανώτερος της προηγούμενης επίσημης καταμέτρησης, πράγμα που κατά τον κ. Έμπαρεκ δείχνει ότι ήδη εκείνο τον μήνα μπορεί να υπήρχαν και πάνω από 1.000 κρούσματα.

Η ομάδα των διεθνών ερευνητών είχε επίσης την ευκαιρία να μιλήσει με τον λεγόμενο Ασθενή Μηδέν, δηλαδή αυτόν που μολύνθηκε πρώτος σύμφωνα με τους Κινέζους αξιωματούχους: Πρόκειται για έναν 40άρη υπάλληλο που δεν είχε κάνει κάποιο ταξίδι και αναφέρθηκε ότι ασθένησε στις 8 Δεκεμβρίου 2019.

Η έρευνα επεκτείνεται σε 92 άτομα με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κορωνοϊού και εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019 σε διασπορά σε διάφορα σημεία της περιφέρειας Χουμπέι.

Η ανακάλυψη νέων αναλυτικών στοιχείων από την πολυαναμενόμενη έρευνα του ΠΟΥ στην Κίνα πιθανόν να ενισχύσει τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει άλλοι επιστήμονες που ερευνούν την προέλευση του κορωνοϊού ότι μπορεί να εξαπλωνόταν στην Κίνα πολύ πριν την επίσημη εμφάνισή του τον Δεκέμβριο.

Ιδιαιτέρως η παρουσία 13 διαφορετικών στελεχών τον μήνα εκείνο καταδεικνύει ότι την παρουσία του ιού και πολύ πριν τον Δεκέμβριο, αν και ο κ. Έμπαρεκ αποφεύγει ακόμη να διατυπώσει κάποια συμπεράσματα σχετικά.

Πηγή: CNN