ΚΟΣΜΟΣ

Νέο χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Νέο χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Σε νέα περιδίνηση εισέρχονται οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας, με τις τουρκικές αρχές να μεταφέρουν την έντονη διαμαρτυρία τους στον Αμερικανό πρέσβη, έπειτα από ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον θάνατο 13 Τούρκων στρατιωτικών στο βόρειο Ιράκ.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αντάρτες του PKK εκτέλεσαν 13 αιχμάλωτους Τούρκους, ανάμεσά τους στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, Τούρκοι στρατιώτες ανακάλυψαν 13 σορούς σε σπηλιά στην περιοχή Γκάρα, στο βόρειο Ιράκ, όπου η Άγκυρα πραγματοποιεί από την Τετάρτη στρατιωτική επιχείρηση κατά του PKK, το οποίο χαρακτηρίζεται από την Τουρκία και δυτικούς συμμάχους της τρομοκρατική οργάνωση.

Το PKK παραδέχθηκε τον θάνατο ομάδας αιχμαλώτων, αλλά απέρριψε την εκδοχή της Άγκυρας και υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «αν οι πληροφορίες για τον θάνατο Τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μίας οργάνωσης που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική, επιβεβαιωθούν, καταδικάζουμε τις ενέργειες αυτές με τους δριμύτερους όρους».

Άγκυρα κατά Ουάσιγκτον

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ενώπιον οπαδών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες που, σύμφωνα με την Άγκυρα, «εκτέλεσαν» 13 Τούρκους στο βόρειο Ιράκ και χαρακτήρισε «αστείο» την ανακοίνωση με την οποία η Ουάσιγκτον καταδικάζει το συμβάν. «Οι δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απαράδεκτες. Λέτε ότι δεν υποστηρίζετε τους τρομοκράτες, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεστε στο πλευρό τους», είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ακολούθησε κλήτευση του πρέσβη των ΗΠΑ στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και έντονο διάβημα από πλευράς Τουρκίας.

718 συλλήψεις στην Τουρκία

Στο μεταξύ, στη σύλληψη 718 ατόμων, ανάμεσά τους ηγετικά στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP -το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ότι διατηρεί σχέσεις με τους αντάρτες του PKK- προχώρησαν οι τουρκικές αρχές.

«Μεγάλος αριθμός όπλων, εγγράφων και ψηφιακού υλικού που ανήκει στην (τρομοκρατική) οργάνωση κατασχέθηκε κατά τις έρευνες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, διευκρινίζοντας ότι επιχειρήσεις σε 40 πόλεις της Τουρκίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ