Ολλανδία: Δικαστήριο απαιτεί ακύρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Ολλανδία: Δικαστήριο απαιτεί ακύρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Καταστρατηγεί τη νομοθεσία, λέει η απόφαση, αφού η μεταδοτικότητα ήταν ήδη σε πτώση

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολλανδικό δικαστήριο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση της Χάγης να ακυρώσει αμέσως τη νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβάλει λόγω κορωνοϊού, κρίνοντας ότι στερείται νομικής βάσης.

Στην πρώτη τέτοια απόφαση δικαστηρίου κατά των περιορισμών κυκλοφορίας ενάντια στην πανδημία, αναφέρεται ότι «η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε νόμο για έκτακτες καταστάσεις, όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση σχετικά στο κοινοβούλιο. Ωστόσο δεν υφίστατο τέτοια πιεστική ανάγκη στην περίπτωση αυτή».

Η απόφαση προσθέτει πως «μακροπρόθεσμα μέτρα όπως αυτά πρέπει να βασίζονται σε κανονική νομοθεσία».

Το δικαστήριο στη Χάγη τονίζει στην απόφασή του ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταστήσει σαφές για ποιο λόγο η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι απολύτως απαραίτητη σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, καθώς το ποσοστό μετάδοσης ήταν ήδη σε πτώση στην Ολλανδία όταν τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας είπε ότι η κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία, που επιτρέπει μόνο σε άτομα με σοβαρό λόγο να βγαίνουν από τα σπίτια τους, εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση από τις 9 το βράδυ έως τις 4.30 τα ξημερώματα και την περασμένη εβδομάδα επεκτάθηκε έως τις 3 Μαρτίου τουλάχιστον.

Πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και προκάλεσε επανειλημμένες διαδηλώσεις αφότου επιβλήθηκε στις 23 Ιανουαρίου.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή