ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες εξαφανίσεις στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα του 2016

dekades-exafaniseis-stin-toyrkia-meta-to-praxikopima-toy-2016-561267025

ΑΓΚΥΡΑ. Δεκάδες βίαιες «εξαφανίσεις» για τις οποίες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ευθύνονται παρακρατικά στοιχεία, έχουν σημειωθεί στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα του 2016. Πολλές από αυτές διερευνώνται από τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο βουλευτής Ομέρ Φαρούκ Γκεγκέρλιογλου υποθέτει ότι από το 2016 έχουν εξαφανιστεί 30 άνθρωποι στη χώρα. Συχνά πρόκειται για πρώην κρατικούς υπαλλήλους των οποίων η υπόθεση δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς, κάποιοι επανεμφανίζονται καταγγέλλοντας βασανισμούς, ενώ άλλοι έχουν χαθεί διά παντός από προσώπου γης.

Εν τω μεταξύ, έρευνα εις βάρος του Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού Χερτ Βίλντερς άνοιξε η εισαγγελία της Τουρκίας, μετά τη δημοσίευση tweet από τον ίδιο που απεικόνιζε τον Ερντογάν ως διπρόσωπο τζιχαντιστή.

Ο Βίλντερς αποκάλεσε τον Ερντογάν «τρομοκράτη», αναφερόμενος σε έκθεση των ολλανδικών υπηρεσιών πληροφοριών, που αποδίδει στον Τούρκο πρόεδρο ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση του τζιχαντιστή που επιτέθηκε με μαχαίρι στο τραμ της Ουτρέχτης, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα το 2019.