Συνελήφθη Καταλανός ράπερ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Εφαρμόζοντας τον αμφιλεγόμενο νόμο-φίμωτρο, η ισπανική αστυνομία εισήλθε χθες στο Πανεπιστήμιο της Γεΐδα και συνέλαβε τον ράπερ Πάμπλο Χασέλ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε εννεάμηνη φυλάκιση για το αδίκημα του εγκωμιασμού τρομοκρατικών ενεργειών και της προσβολής του προσώπου του βασιλέα. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του νόμου, με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου της Βουλής, πλην του Λαϊκού Κόμματος. 

Ο ράπερ κατέφυγε στο πανεπιστημιακό κτίριο προκειμένου, όπως είπε, να κάνει τη δουλειά των Αρχών όσο πιο δύσκολη γινόταν, καθώς γύρω του είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες υποστηρικτές του. «Με συλλαμβάνει ένα φασιστικό κράτος. Θάνατος στο φασιστικό κράτος», είπε κατά τη σύλληψή του. Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι της τέχνης, ανάμεσά τους και ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, είχαν υπογράψει κείμενο με το οποίο στηλίτευαν τις προεκτάσεις της υπόθεσης Χασέλ. «Η φυλάκιση του Πάμπλο Χασέλ κάνει πιο προφανή τη δαμόκλειο σπάθη που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων των δημοσίων προσώπων που τολμούν να επικρίνουν ανοικτά τις ενέργειες θεσμών του κράτους. Ξέρουμε ότι αν επιτρέψουμε να φυλακιστεί ο Πάμπλο, αύριο θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον όλων μας, μέχρι να καταπνίξουν κάθε διαφωνία», ανέφερε το κείμενο. 

Ο Χασέλ είχε πρωτοδίκως καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση, ποινή που μειώθηκε από το εφετείο στους εννέα μήνες, για 64 μηνύματά του στο Τwitter την περίοδο 2014-2016, καθώς και για ένα τραγούδι που ανέβασε στο YouΤube. Ενα από τα μηνύματα καλούσε σε υποστήριξη της Βικτόρια Γκόμες, μέλους της αριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης GRAPO. Πολλά άλλα στρέφονταν εναντίον του βασιλιά Φιλίππου και του πατέρα του, Χουάν Κάρλος. 

Με τον ίδιο νόμο έχουν καταδικαστεί γυναίκες που αναπαριστούσαν «λιτανεία» μεταφέροντας ένα μεγάλο ομοίωμα αιδοίου και μία φοιτήτρια 21 ετών που σατίριζε ως «διαστημική πτήση» την ανατίναξη του οχήματος του πρωθυπουργού του Φράνκο, Καρέρο Μπλάνκο, από τη βασκική ΕΤΑ. 

O Χασέλ δεν είναι ο πρώτος ράπερ που καταδικάζεται για τους στίχους του, αλλά είναι ο πρώτος που πηγαίνει στη φυλακή. Ο ράπερ Βαλτόνικ από τη Μαγιόρκα είχε καταδικαστεί σε ηλικία 18 ετών για στίχους με τους οποίους ευχόταν τον θάνατο της βασιλικής οικογένειας και επαινούσε την ΕΤΑ και την GRAPO. Απέφυγε το κελί διαφεύγοντας στο Βέλγιο μία ημέρα πριν ξεκινήσει η ποινή του. 

Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο είχε δηλώσει ότι η ποινή φυλάκισης του Χασέλ «στερείται αναλογικότητας», ενώ η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κατάργησης άρθρων του ποινικού κώδικα που συγκρούονται με την ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και συνολικά με την ελευθερία της έκφρασης. Μεταξύ των άρθρων που οδεύουν προς κατάργηση είναι εκείνα που τιμωρούν την προσβολή του προσώπου του βασιλιά. 

Ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος Podemos, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και είχε υποσχεθεί άμεση κατάργηση του νόμου-φίμωτρου, δήλωσε ότι στην Ισπανία «δεν επικρατεί πλήρης δημοκρατική ομαλότητα», προλαβαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις αντιδράσεις των υποστηρικτών του για τη σύλληψη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή