Τεστ για Τζο Μπάιντεν η επίθεση στο Ιράκ

Τεστ για Τζο Μπάιντεν η επίθεση στο Ιράκ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοβροντία ρουκετών σε αεροδρόμιο στο Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου φιλοξενείται αμερικανική βάση, σκότωσε έναν υπεργολάβο του αμερικανικού στρατού και τραυμάτισε εννέα άτομα, εκ των οποίων ένας ήταν στρατιώτης των ΗΠΑ. 
Οπως γνωστοποίησε μέσω Twitter εκπρόσωπος Τύπου τού υπό αμερικανική ηγεσία στρατιωτικού συνασπισμού στο Ιράκ, ο νεκρός δεν ήταν Αμερικανός υπήκοος. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ελάχιστα γνωστή σιιτική πολιτοφυλακή Ταξιαρχία Φρουρών του Αίματος (Saraya Awliya al-Dam). Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την «αγανάκτηση» της Ουάσιγκτον και επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό του ιρακινού Κουρδιστάν, Μάσρουρ Μπαρζανί, από τον οποίο ζήτησε να εντοπισθούν και να λογοδοτήσουν οι ένοχοι.

Σιιτικές πολιτοφυλακές, που πρόσκεινται στο επίσης σιιτικό Ιράν, έπληξαν επανειλημμένα αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ ύστερα από τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί από τον αμερικανικό στρατό, επί κυβέρνησης Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2020. Υπό αυτό το πρίσμα, η επίθεση στο Αρμπίλ αξιολογείται ως δοκιμασία για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Ιράν και έχει διακηρύξει ότι επιθυμεί, υπό όρους, την επιστροφή των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. 

Πάντως, η ιρανική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σκέψη για ενδεχόμενη εμπλοκή της Τεχεράνης στην επίθεση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ δήλωσε ότι «το Ιράν θεωρεί τη σταθερότητα και ασφάλεια του Ιράκ καίριο ζήτημα στην περιοχή» και καυτηρίασε «τις ύποπτες προσπάθειες να συνδεθεί το επεισόδιο (στο Αρμπίλ) με το Ιράν». 

Στο μεταξύ, η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας και του Ιράν θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες κοινά γυμνάσια στον Βόρειο Ινδικό Ωκεανό. Η Τεχεράνη ενίσχυσε τα τελευταία χρόνια τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Μόσχα, αλλά και με το Πεκίνο, ως αντίβαρο στην πολιτική της «μέγιστης πίεσης» από την κυβέρνηση Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή