Καταβαραθρώνεται η δημοτικότητα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης

Καταβαραθρώνεται η δημοτικότητα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταποντίζεται δημοσκοπικά ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, μετά τη δυσμενή κριτική που δέχθηκε για τη διαχείριση της πανδημίας στους οίκους ευγηρίας της πολιτείας. Κατά την τελευταία δημοσκόπηση η δημοτικότητά του έπεσε κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες. Ο κυβερνήτης Κουόμο καταγγέλλεται, μεταξύ άλλων, και για τη συγκάλυψη του πραγματικού απολογισμού στα γηροκομεία. Τη Δευτέρα, ο ίδιος αντέκρουσε τις κατηγορίες αρνούμενος ότι η πολιτεία προσπάθησε να αλλοιώσει τον απολογισμό και να κρύψει θανάτους, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες προκειμένου να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία περί των θυμάτων της πανδημίας που ζήτησαν βουλευτές.

Οι πολιτειακοί φορείς της Νέας Υόρκης παραδέχονται πλέον ότι οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας και δομές υποβοηθούμενης διαβίωσης ξεπερνούν τις 15.000, είναι δηλαδή κατά 50% περισσότεροι από την προηγούμενη καταμέτρηση που είχαν δημοσιοποιήσει. 

Την ίδια στιγμή, σε νέες αποκαλύψεις προχώρησε ο «εθνικός λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ» δρ Αντονι Φάουτσι. Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios, κάθε φορά που έφθανε στον Λευκό Οίκο κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ καταλαμβανόταν από ανησυχία, επειδή πολλοί συνεργάτες του προέδρου είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό. Ο δρ Φάουτσι, σύμβουλος και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, είναι 80 ετών και γνώριζε ότι εάν μολυνόταν η κατάστασή του θα ήταν ανησυχητική.

«Δεν μου είχε γίνει έμμονη ιδέα, αλλά βρισκόταν σε κάποιο σημείο του μυαλού μου, επειδή έπρεπε να βρίσκομαι στον Λευκό Οίκο. Ιδιαίτερα όταν αναγκαζόμουν να πηγαίνω εκεί καθημερινά, την περίοδο κατά την οποία ο Λευκός Οίκος είχε μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης της COVID-19. Ναι, πράγματι, αυτό με έκανε να νιώθω ανησυχία», αποκάλυψε. 

Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος Τραμπ προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό και διακομίστηκε με ελικόπτερο στο στρατιωτικό ιατρικό κέντρο Ουόλτερ Ριντ, στα περίχωρα της Ουάσιγκτον, όπου νοσηλεύθηκε. Πριν αρρωστήσει, είχε παρευρεθεί σε εκδήλωση στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, με πολλούς παρισταμένους, που εξελίχθηκε σε εστία υπερμετάδοσης, καθώς οι περισσότεροι δεν φορούσαν μάσκα ούτε τηρούσαν κανένα μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μετά την εκδήλωση, επτά από τους παρόντες, συμπεριλαβανομένου του τότε προέδρου, νόσησαν από COVID-19. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, τη μεγάλη συμβολή του δόκτορος Φάουτσι αναγνώρισε το Ισραήλ και του απένειμε το βραβείο Νταν Ντέιβιντ συν οικονομικό έπαθλο ενός εκατ. δολαρίων για την «υπεράσπιση των επιστημών». Στο σκεπτικό της απόφασής της, η επιτροπή απονομής της ισραηλινής διάκρισης κάνει αναφορά στη σθεναρή στάση του Αμερικανού λοιμωξιολόγου κατά την περίοδο της προεδρίας Τραμπ, επισημαίνοντας ότι «βραβεύεται για τη θαρραλέα υπεράσπιση της επιστήμης απέναντι στην αντιεπιστημονική άρνηση κατά τη διάρκεια της πρόκλησης της COVID-19». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή