Ζητούνται αστροναύτες, χωρίς προϋπηρεσία

Ζητούνται αστροναύτες, χωρίς προϋπηρεσία

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ως παιδιά ντυνόσασταν στις Απόκριες αστροναύτης και ως έφηβοι ταυτιζόσασταν με τους πρωταγωνιστές του Apollo 13, τότε έχει φτάσει η στιγμή που πάντοτε ονειρευόσασταν. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αναζητεί νέους επιστήμονες για να τους εκπαιδεύσει ως αστροναύτες, έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, καθώς ανάλογες θέσεις εργασίας είχαν προκηρυχθεί το 2008. «Είναι μια σπάνια ιστορική στιγμή», ανέφερε στην εικονική συνέντευξη Τύπου (στη γαλλική γλώσσα) ο Guillaume Weerts, επικεφαλής Ομάδας Διαχείρισης Υποστήριξης Διαστημικής Ιατρικής και Ευρωπαϊκού Κέντρου Αστροναυτών, «η προηγούμενη γενιά αστροναυτών πρέπει να μεταδώσει την αποκτηθείσα τεχνογνωσία στην επόμενη γενιά». Οσοι αστροναύτες επελέγησαν το 2008 έζησαν αναλογικά περισσότερο χρόνο στο Διάστημα από τους προγενέστερους και αντιστοίχως η επόμενη γενιά προβλέπεται να συλλέξει ακόμα περισσότερες εργατοώρες στο… σύμπαν.

«Βρισκόμουν στον διάδρομο του νοσοκομείου, τη στιγμή που έμαθα για τη δυνατότητα να γίνω αστροναύτης», θυμάται σήμερα η αστροναύτης Claudie Haigneré, η οποία τότε ήταν γιατρός, «το παιδικό μου όνειρο, όμως, ήταν να γίνω αστροναύτης, οπότε δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά». Το ίδιο πάθος φαίνεται ότι μοιράζονται όλοι όσοι ανταποκρίνονται στα καλέσματα του ευρωπαϊκού οργανισμού. «Η ατμόσφαιρα ήταν εμποτισμένη από την πολύ μεγάλη χαρά των υποψηφίων, που ήταν περιχαρείς και μόνο με τη δυνατότητα που τους δινόταν να συμμετάσχουν», περιγράφει στη συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός αστροναύτης Luca Parmitano, που έγινε δεκτός το 2008 και ολοκλήρωσε τη σχετική εκπαίδευση την άνοιξη του 2009. «Να πιστεύετε στον εαυτό σας και να μη σκέφτεστε ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι, κάντε αίτηση, άλλωστε δεν έχετε κάτι να χάσετε», προέτρεψε ο Γάλλος Thomas Pesquet, από την ίδια «γενιά» με τον Parmitano, μιλώντας μέσα από την καμπίνα του σκάφους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους από τις 31 Μαρτίου έως τις 28 Μαΐου. Η επιλογή και εκπαίδευση της νέας «φουρνιάς» αστροναυτών θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2022.  

O υποψήφιος καλείται να είναι κάτοχος μάστερ σε ένα από τα παρακάτω επιστημονική πεδία: τις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά, τη φυσική, την πληροφορική, την ιατρική ή τη μηχανική. Επιπλέον, οφείλει να έχει τρία χρόνια εργασιακής εμπειρίας, π.χ. στην έρευνα ή σε νοσοκομείο. Καθώς το περιβάλλον είναι πολυπολιτισμικό, απαραίτητη είναι η άπταιστη γνώση αγγλικών και μιας ακόμα ευρωπαϊκής γλώσσας σε υψηλό επίπεδο. Το όριο ηλικίας, που μέχρι πρότινος ήταν τα 35, τώρα έχει μετατεθεί στα 40 έτη, έτσι ώστε ο αστροναύτης να έχει το χρονικό περιθώριο να συμμετάσχει σε δύο αποστολές μέχρι τα 50 του. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι η προσωπικότητα του υποψηφίου.

«Μοιραζόμαστε όλοι ένα κοινό πάθος, μας χαρακτηρίζει η περιέργεια και η διάθεση να εγκαταλείψουμε την πεπατημένη», αναφέρει ο Luca Parmitano, «επιθυμούμε να συμμετάσχουμε σε μια συλλογική εμπειρία με συναδέλφους με εντελώς διαφορετική προέλευση από τη δική μας», προσθέτει η 63χρονη σήμερα Claudie Haigneré. Οπως τονίζει η υπεύθυνη του HR, Zineb Elomri, «ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι ευέλικτος, να μπορεί να παραμείνει ψύχραιμος σε συνθήκες πίεσης».

Στόχος της ESA είναι να προσελκύσει και άτομα με αναπηρία στο πλήρωμά της, θέλοντας να εγκαινιάσει μια γενιά «παρα-αστροναυτών». Ωστόσο, στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πώς θα επιτευχθεί αυτό και ποιες τροποποιήσεις θα γίνουν στα σκάφη και στον προγραμματισμό των αποστολών, δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις. Βεβαίως, η Ιστορία έχει δείξει ότι σε βάθος χρόνου τα στερεότυπα καταρρίπτονται και στην κοσμοναυπηγική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1998 μόλις 10% των υποψήφιων ήταν γυναίκες, ενώ το 2008 το ποσοστό αυτό έφτασε το 15,7%, δηλαδή 64 γυναίκες στο σύνολο των 575.

Εν προκειμένω, θα επιλεγούν τέσσερα έως έξι άτομα για αστροναύτες, ενώ θα υπάρξει και μια λίστα περίπου είκοσι αναπληρωματικών ατόμων. 

Εξετάσεις

Κομβικής σημασίας είναι οι ιατρικές εξετάσεις αλλά και τα ψυχομετρικά τεστ, που θα αναδείξουν πώς συμπεριφέρεται ένα άτομο όταν είναι μόνο του ή σε ομάδα, αλλά και αν μπορεί να βρίσκει λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις. 

Οι αιτήσεις είναι ανοικτές «για όλο τον κόσμο», ωστόσο ισχύει σχετική ποσόστωση βάσει εθνικότητας και ποσοστού συμμετοχής της εκάστοτε χώρας στον οργανισμό. Ο μισθός, όπως είναι λογικό, δεν αποτελεί το μεγαλύτερο δέλεαρ για μια τέτοια στροφή καριέρας – ωστόσο κυμαίνεται από 4.000 έως 10.000 ευρώ τον μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή