Δρομολογεί ριζικές αλλαγές ο Ντράγκι

Δρομολογεί ριζικές αλλαγές ο Ντράγκι

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθιές αλλαγές στη φορολογία, στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη και στο αναπτυξιακό μοντέλο της Ιταλίας υποσχέθηκε ο Μάριο Ντράγκι, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του ενώπιον της Γερουσίας. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κυβέρνηση ανοικοδόμησης», παραλληλίζοντας τις προκλήσεις της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής με εκείνες που αντιμετώπισαν οι πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις.

«Σήμερα έχουμε, όπως είχαν οι κυβερνώντες αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη δυνατότητα, ή μάλλον την ευθύνη, να δρομολογήσουμε μια νέα εποχή ανοικοδόμησης», τόνισε ο Ντράγκι, σκιαγραφώντας το όραμά του για μια πιο ισχυρή και πιο «πράσινη» Ιταλία την επαύριον της πανδημίας. Ο επί οκτώ χρόνια διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχημάτισε κυβέρνηση πολιτικών και τεχνοκρατών, η οποία υποστηρίζεται από τους ηγέτες του συνόλου σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με εξαίρεση τον ακροδεξιό σχηματισμό Αδελφοί της Ιταλίας, και αναμενόταν να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, με ευρείες πλειοψηφίες, τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή.

Αρκετοί αναλυτές εκφράζουν σκεπτικισμό ως προς τις πιθανότητες μακροημέρευσης της ετερόκλητης συμμαχίας που στηρίζει τον Ντράγκι, στην οποία περιλαμβάνεται και η ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, μέχρι πρότινος σφοδρού επικριτή της συμμετοχής στην Ευρωζώνη. Από το βήμα της Γερουσίας, ο άνθρωπος που ως διοικητής της ΕΚΤ έσωσε το ευρώ την περίοδο της σοβαρότερης κρίσης του δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατηγορηματικός. «Υποστήριξη σε αυτή την κυβέρνηση σημαίνει αναγνώριση ότι η επιλογή του ευρώ είναι μη αναστρέψιμη, σημαίνει υιοθέτηση της προοπτικής για μια ολοένα και πιο σφιχτά ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ενωση, με κοινό προϋπολογισμό», δήλωσε ο Ντράγκι υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των περισσότερων γερουσιαστών.

Μνεία στο μεταναστευτικό

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ανέδειξε ως πρωταρχικές περιοχές ενδιαφέροντος τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και γενικότερα την Αφρική. Ανέφερε ότι προτίθεται να διατηρήσει και να ενισχύσει τη στρατηγική σχέση της Ιταλίας με Γερμανία και Γαλλία, «αλλά και τη συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ισπανία, χώρες με τις οποίες υπάρχει κοινή μεσογειακή ευαισθησία», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ειδική μνεία έκανε στο μεταναστευτικό, επιμένοντας στην ανάγκη εξισορρόπησης των βαρών ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες πρώτης εισόδου και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ενωσης.

Ως βασική προτεραιότητά του ο Μάριο Ντράγκι έθεσε την επιτάχυνση των εμβολιασμών με τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων και εθελοντών και την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα των περιφερειακών νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δεσμεύθηκε επίσης για ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηστή χρήση των κονδυλίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανοικοδόμησης, στη φορολογία και στο δικαστικό σύστημα, ένα από τα πιο βραδυκίνητα της Ευρώπης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT