Pfizer: Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ενδέχεται να μειώνει την προστασία του εμβολίου

Pfizer: Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ενδέχεται να μειώνει την προστασία του εμβολίου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο Νοτιοαφρικανών επιστημόνων μπαίνουν τα αποτελέσματα εργαστηριακής μελέτης τα οποία δείχνουν ότι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού ενδέχεται να μειώνει την προστασία αντισωμάτων που παρέχει το εμβόλιο των  Pfizer/BioNtech.

Η εργαστηριακή μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, δείχνει ότι η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού είναι πιθανό να μειώνει την προστασία αντισωμάτων που παρέχει το εμβόλιο των δύο εταιρειών κατά τα δύο τρίτα, δήλωσαν οι Pfizer και BioNTech.

Πάντως, κατά τις δύο εταιρείες, δεν υπάρχουν στοιχεία από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που να δείχνουν ότι η παραλλαγή μειώνει την προστασία του εμβολίου, ενώ –καθώς δεν υπάρχει αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς που να καθορίζει ποιο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία απέναντι στον ιό- δεν είναι σαφές αν η μείωση κατά τα δύο τρίτα θα καταστήσει το εμβόλιο αναποτελεσματικό κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Οι εταιρείες προχωρούν σε επενδύσεις και συζητούν με τις ρυθμιστικές αρχές για την ανάπτυξη επικαιροποιημένης έκδοσης του εμβολίου που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA ή μίας ενισχυτικής δόσης, αν χρειασθεί.

Για τη μελέτη, επιστήμονες από τις εταιρείες και το Medical Branch του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB) ανέπτυξαν έναν τροποποιημένο ιό που περιείχε τις ίδιες μεταλλάξεις που φέρει στην πρωτεΐνη ακίδα το υψηλής μεταδοτικότητας στέλεχος που ανακαλύφθηκε στην Νότια Αφρική και είναι γνωστό ως B.1.351. Η ακίδα, που χρησιμοποιείται από τον ιό για να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα, είναι ο πρωταρχικός στόχος πολλών εμβολίων κατά της Covid-19.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τον τροποποιημένο ιό έναντι αίματος ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο και διαπίστωσαν μείωση κατά τα δύο τρίτα του επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σύγκριση με την απόκριση στην κοινή εκδοχή του ιού που κυριάρχησε στις κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο καθηγητής του UTMB Pei-Yong Shi, εκ των συντακτών της εργαστηριακής μελέτης, δηλώνει πώς πιστεύει ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNtech πιθανώς θα παρέχει προστασία απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή. «Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η ελάχιστη τιμή εξουδετέρωσης. Δεν έχουμε αυτό το όριο», είπε προσθέτοντας ότι εκτιμά πως η παρατηρηθείσα ανοσολογική απόκριση είναι πιθανόν να είναι σημαντικά υψηλότερη από την απαιτούμενη για την παροχή προστασίας.

Και αυτό διότι οι κλινικές δοκιμές και των δύο εμβολίων παρόμοιας τεχνολογίας, των εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna, έδειξαν ότι αυτά παρέχουν ορισμένο βαθμό προστασίας έπειτα από την χορήγηση μίας δόσης με μία ανοσολογική απόκριση χαμηλότερη από τα μειωμένα επίπεδα προστασίας που βρέθηκε στην εργαστηριακή μελέτη ότι παρέχει το εμβόλιο απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Ακόμη και αν η νοτιοαφρικανική παραλλαγή μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα, το εμβόλιο θα συνεχίσει να προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου, δήλωσε ο καθηγητής, ενώ πρόσθεσε πως χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο λειτουργεί κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, περιλαμβανομένων κλινικών δοκιμών και της ανάπτυξης συντελεστών προστασίας, των ορίων που προσδιορίζουν ποια επίπεδα αντισωμάτων προστατεύουν.

Οι εταιρείες Pfizer and BioNTech πραγματοποιούν αντίστοιχες εργαστηριακές μελέτες για να διαπιστώσουν αν το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό απέναντι στην παραλλαγή του ιού που απαντάται στην Βραζιλία.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή