Ισπανία: Βίαιες ταραχές για τη σύλληψη Καταλανού ράπερ

Ισπανία: Βίαιες ταραχές για τη σύλληψη Καταλανού ράπερ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών, κυρίως νέων, και αστυνομικών σημειώθηκαν σε αρκετές ισπανικές πόλεις κατά τη δεύτερη νύχτα των διαδηλώσεων που πυροδότησε η σύλληψη του αριστερού ράπερ Πάμπλο Ασέλ στην πόλη Λέριδα της Καταλωνίας για εξύβριση της αστυνομίας και της μοναρχίας και για παρότρυνση σε πράξεις βίας.

Πάνω από 50 διαδηλωτές συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Μόνο στη Βαρκελώνη έγιναν 29 συλλήψεις και άλλες 19 στη Μαδρίτη. Τα χειρότερα επεισόδια βίας σημειώθηκαν στη Λέριδα. Οι διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις ήταν αρχικά ειρηνικές, αλλά στη συνέχεια πήραν, σε πολλές περιπτώσεις, βίαιη τροπή. Στη Μαδρίτη, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αστυνομικών.

Ο Πάμπλο Ασέλ, γνωστός στο κοινό του για τις ριζοσπαστικές απόψεις του, είχε προθεσμία μέχρι την περασμένη Παρασκευή να παραδοθεί και να αρχίσει να εκτίει την εννεάμηνη ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί για τις αναρτήσεις του στο Twitter, στις οποίες εξύβριζε τους αστυνομικούς κατηγορώντας τους για βασανιστήρια και δολοφονίες. Η καταλανική αστυνομία εισέβαλε στο πανεπιστήμιο της Λέριδα και συνέλαβε τον Ασέλ, ο οποίος, μαζί με υποστηρικτές του, είχε οχυρωθεί εκεί, πυροδοτώντας διαδηλώσεις και αναταραχές στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις της Καταλωνίας. 

Η διαδήλωση σε κεντρική πλατεία της ισπανικής πρωτεύουσας ήταν αρχικά ειρηνική, με τους διαδηλωτές να χειροκροτούν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οχι άλλη αστυνομική βία» και «Ελευθερία στον Πάμπλο Ασέλ». Ωστόσο, η αστυνομία επιτέθηκε στο πλήθος κάνοντας χρήση κλομπ, καθώς ορισμένοι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν γυάλινα μπουκάλια και πέτρες. Κάποιοι από αυτούς απάντησαν βάζοντας φωτιά σε κάδους για να στήσουν οδοφράγματα στους δρόμους της Μαδρίτης. Στη Βαρκελώνη, η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών, τραυματίζοντας έναν ρεπόρτερ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. 

Σύμφωνα με πηγή από το περιφερειακό υπουργείο Εσωτερικών της Καταλωνίας, η αστυνομία «ενίσχυσε την παρουσία της σε ευαίσθητες περιοχές» για να αποφευχθούν περαιτέρω επεισόδια. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της περιφερειακής ασφάλειας, Μιγκέλ Σαμπέρ, κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν ειρηνικά, ενώ αστυνομική πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης της ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. 

Αντιδρώντας στη σύλληψη του ράπερ, 200 προσωπικότητες του ισπανόφωνου πολιτισμού, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ, υπέγραψαν κείμενο υπέρ του, ενώ η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε δύσκολο θέμα για την ισπανική κυβέρνηση της Αριστεράς και κυρίως για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα «μια μεταρρύθμιση» ώστε «οι φραστικές παρεκβάσεις στο πλαίσιο καλλιτεχνικών, πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων» να μην αποτελούν ποινικό αδίκημα και να μην τιμωρούνται οι υπσίτιοι με ποινές φυλάκισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή