Προστασία παρά την εξάλειψη αντισωμάτων

Προστασία παρά την εξάλειψη αντισωμάτων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 50% των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από λοίμωξη κορωνοϊού δεν έχει αντισώματα στο αίμα του λίγο καιρό μετά την αρχική προσβολή από τον παθογόνο παράγοντα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που εκπονήθηκε από το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στα τέλη της περασμένης χρoνιάς. Η διαπίστωση, παρότι δεν ήταν εντελώς αναπάντεχη, εύλογα προκάλεσε προβληματισμό στους ειδικούς. Οπως, όμως, υπογραμμίζουν οι Γερμανοί ειδικοί, η ταχεία εξάλειψη των «εξουδετερωτικών αντισωμάτων» είναι κάτι σύνηθες για τους κορωνοϊούς. Παλαιότερη γαλλική μελέτη έδειξε, μάλιστα, ότι αυτά τα αντισώματα μειώνονται με ταχύτερους ρυθμούς στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. 

Επίσης, η εξάλειψη των εξουδετερωτικών αντισωμάτων δεν συνεπάγεται ότι οποίος νόσησε είναι ύστερα από λίγο χρόνο εκ νέου ευάλωτος στη λοίμωξη. Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει έναν κυτταρικό μηχανισμό μνήμης που προφυλάσσει από τις διαδοχικές λοιμώξεις από τον ίδιο παράγοντα. Φορείς αυτής της μνήμης είναι τα λεμφοκύτταρα Τ και Β.

Ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου, Λόταρ Βίλερ, επισημαίνει ότι το συμπέρασμα της έρευνας αποτελεί ένα επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού ακόμη και όσων έχουν νοσήσει από COVID-19 – μετά την πάροδο του διαστήματος που καθορίζουν οι επιστήμονες.

Μία επιπλέον απόδειξη ότι όσοι ανέρρωσαν εξακολουθούν να έχουν ανοσία, παρά την απουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων, προσφέρει μελέτη που εκπονήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Ζιβ του Ισραήλ. Οπως διαπιστώθηκε, μια ομάδα ατόμων που είχαν ασθενήσει από κορωνοϊό, και έπειτα από μήνες έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, είχε πλήρη και ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση. Ο οργανισμός τους παρήγαγε τόσα αντισώματα μετά την πρώτη εμβολιαστική δόση, ώστε 21 ημέρες αργότερα, ακριβώς πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που διέθεταν ήταν δεκαπλάσια από εκείνα άλλων εμβολιασθέντων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή