Επικρίσεις για άρθρο φιλοτουρκικό στους New York Times

Επικρίσεις για άρθρο φιλοτουρκικό στους New York Times

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Εντονες επικρίσεις από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επαίνους από την τουρκική κυβέρνηση δέχθηκε η επικεφαλής του γραφείου των Νew York Times στην Κωνσταντινούπολη, Καρλότα Γκολ, με αφορμή άρθρο της στο οποίο ωραιοποιεί την τουρκική κατοχή της κουρδικής πόλης Αφρίν, στη βόρεια Συρία.

«Η Τουρκία αναδείχθηκε στη μόνη διεθνή δύναμη που προστατεύει πέντε εκατ. πρόσφυγες στην περιοχή του Αφρίν. Τούρκοι στρατιώτες στέκονται ανάμεσα σε εκατομμύρια Σύρους και ενδεχόμενη σφαγή», έγραψε η Γκολ. Οι Σύροι του Αφρίν, πολλοί από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά τον βίαιο εκτοπισμό Κούρδων κατοίκων κατά τη διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης του 2018, «ήταν ευτυχείς για την παρουσία του τουρκικού στρατού», γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας.

Σε χθεσινό του δημοσίευμα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ιδιοκτησίας πρώην συμβούλου του Ερντογάν, επαίνεσε το άρθρο της Γκολ, ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah αναδημοσίευσε το κομμάτι, πράγμα που έκανε και το υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα. Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», στις αρχές του 2018 οδήγησε στον εκτοπισμό 150.000 έως 300.000 Κούρδων κατοίκων, σύμφωνα με το περιοδικό Ahval. Εκτοτε, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, Σύροι αντάρτες ελέγχουν το Αφρίν, με παρατηρητές να κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Jerusalem Post, ο Σεθ Φράντζμαν λέει ότι η αμερικανική εφημερίδα έμοιαζε να προσφέρει βήμα αποκλειστικά και μόνο σε Τούρκους αξιωματούχους. H Γκολ αναφέρεται στη φυγή των Κούρδων γράφοντας ότι χιλιάδες οικογένειες διέφυγαν «μαζί με Κούρδους μαχητές» και «στη θέση τους έφθασαν εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι από άλλες περιοχές, καταλαμβάνοντας κατοικίες και κατασκηνώνοντας σε αγροτικές εκτάσεις». 

Τη θλίψη του για την αποτελεσματική χειραγώγηση των ΝΥΤ από την Τουρκία, που με το άρθρο αυτό έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση Μπάιντεν, εξέφρασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Ιωάννης Καλπούζος. «Υποβαθμίζει την τουρκική εισβολή, αναφέροντας ότι έγινε αντικείμενο επικρίσεων και χαρακτηρίζει την εθνοκάθαρση των Κούρδων με τη φράση “διέφυγαν”. Η τουρκική κατοχή εμφανίζεται, έτσι, ως δύναμη καλού, όχι μόνο ως μια οποιαδήποτε ΝΑΤΟϊκή δύναμη, αλλά και ως φορέας προόδου. Η Τουρκία είναι “ηθικός παίκτης”, η κουρδική αντίσταση είναι “επίμονη τρομοκρατία”. Είναι αλήθεια ότι κάθε πόλεμος είναι περίπλοκος και οι δυνάμεις κατοχής δεν είναι πάντα εχθρικές, αλλά αυτό καταντά ενοχλητικό», λέει ο Καλπούζος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή