Επίσημη επανένταξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Επίσημη επανένταξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ εντάχθηκαν και πάλι επίσημα σήμερα στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, δίνοντας νέα πνοή στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει δραστικές μειώσεις στις εκπομπές CO2 τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Επιστήμονες και ξένοι διπλωμάτες έχουν χαιρετίσει την επιστροφή των ΗΠΑ στη συνθήκη, που επισημοποιήθηκε 30 ημέρες αφού ο πρόεδρος Τζον Μπάιντεν, έδωσε τη σχετική εντολή την πρώτη ημέρα της θητείας του.

Από τότε που σχεδόν 200 χώρες υπέγραψαν τη συνθήκη του 2015 με στόχο να αποτραπεί μια καταστροφική κλιματική αλλαγή, οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική χώρα που αποσύρθηκε από τη συμφωνία. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην κίνηση εκείνη, υποστηρίζοντας ότι η κλιματική δράση θα κοστίσει πολύ ακριβά.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα, Τζον Κέρι, θα λάβει μέρος στις εκδηλώσεις που θα γίνουν σήμερα διαδικτυακά για να σηματοδοτήσουν την επανένταξη των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εμφανίσεων με τους πρεσβευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας, του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ειδικού του απεσταλμένου του ΟΗΕ για το κλίμα Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να χαράξει μια πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές στις ΗΠΑ έως το 2050. Επιστήμονες έχουν πει ότι ο στόχος συμβαδίζει με τις ανάγκες, ενώ έχουν επίσης τονίσει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές χρειάζεται να μειωθούν κατά το ήμισυ έως το 2030 για να αποτραπούν οι πλέον καταστροφικές συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Ο Κέρι μαζί με την εθνική σύμβουλο του Μπάιντεν για το κλίμα Τζίνα ΜακΚάρθι σχεδιάζουν νέες ρυθμίσεις και κίνητρα με στόχο να επισπευστεί η ανάπτυξη της καθαρής ενεργείας και η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του επόμενου στόχου της Ουάσιγκτον για μείωση των εκπομπών, ένα σχέδιο γνωστό ως Nationally Determined Contribution (NDC- Εθνική Προσδιορισμένη Συνεισφορά), που θα ανακοινωθεί πριν από τη σύνοδο των παγκόσμιων ηγετών για το κλίμα που θα φιλοξενήσει ο Μπάιντεν στις 22 Απριλίου. Η επόμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα είναι τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή