Γιγαντιαίο παγόβουνο που αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική απειλεί ακατοίκητο νησί

Γιγαντιαίο παγόβουνο που αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική απειλεί ακατοίκητο νησί

39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα γιγαντιαίο παγόβουνο, με την ονομασία A68, το οποίο αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική το 2017, απειλεί με πρόσκρουση το ακατοίκητο νησί του Νοτίου Ατλαντικού «Νότια Γεωργία».

Επιστήμονες έσπευσαν στο σημείο για να αποτυπώσουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς η πρόσκρουση μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής που φιλοξενεί από φάλαινες μέχρι και πιγκουίνους.

Γιγαντιαίο παγόβουνο που αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική απειλεί ακατοίκητο νησί-1

Πρόκειται για το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο με μέγεθος 4.000 τ.χλμ και το οποίο σπάει σε τεράστια κομμάτια που πλέουν ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επιστήμονες επιστρατεύουν υποβρύχια μηχανήματα όπου θα μετρούν τη θερμοκρασία και την αλατότητα των υδάτων καθώς το γλυκό νερό που λιώνει από τον πάγο επηρεάζει το γύρω θαλασσινό του νησιού. Επιπλέον θα καταγράφουν τυχόν επιπτώσεις στο ωκεάνιο πλαγκτόν που μπορούν να επηρεάσουν την τροφοδοσία των θαλάσσιων ειδών της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή