ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ισπανία: Εμβολιάστηκαν σχεδόν όλοι οι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας (εικόνες)

Ισπανία: Εμβολιάστηκαν σχεδόν όλοι οι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας (εικόνες)

Και τις δύο δόσεις των εμβολίων κατά της Covid έχει χορηγήσει η Ισπανία σχεδόν σε όλους τους ηλικιωμένους τροφίμους οίκων ευγηρίας, όπως έγινε γνωστό σήμερα Παρασκευή από την ένωση οίκων φροντίδας FED.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως η χώρα, που έχει ήδη χορηγήσει 2,8 εκατομμύρια δόσεις και έχει εμβολιάσει πλήρως 1,14 εκατομμύρια ανθρώπους, βρίσκεται στον σωστό δρόμο προς το να εμβολιάσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους στο πρώτο μισό του έτους, από τον πληθυσμό της των 47 εκατομμυρίων κατοίκων.

ispania-emvoliastikan-schedon-oloi-oi-trofimoi-oikon-eygirias-eikones0

Σχεδόν 43.000 τρόφιμοι οίκων ευγηρίας πέθαναν από την COVID-19 ή υπάρχουν υποψίες ότι πέθαναν από τον νέο κορωνοϊό στο καταστροφικό πρώτο κύμα της επιδημίας, το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, με τις εισαγγελικές αρχές να ερευνούν περισσότερες από 200 υποθέσεις ενδεχόμενης εγκληματικής αμέλειας σε τέτοιου είδους κέντρα φροντίδας.

ispania-emvoliastikan-schedon-oloi-oi-trofimoi-oikon-eygirias-eikones1

Όμως, το 97% και πλέον των τροφίμων έχει τώρα εμβολιαστεί στις 17 περιφέρειες της Ισπανίας, σύμφωνα με την ένωση FED, με αποτέλεσμα οι οίκοι ευγηρίας να θεωρούνται από τα ασφαλέστερα μέρη στη χώρα.

«Υπάρχουν πολύ θετικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον», είπε ο πρόεδρος της FED Ινάθιο Φερνάντεθ Θιδ. «Η ανοσία θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σταδιακά στην πολυπόθητη, χαμένη κανονικότητά» μας.

ispania-emvoliastikan-schedon-oloi-oi-trofimoi-oikon-eygirias-eikones2

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο επικεφαλής εκτάκτων αναγκών στον τομέα της Υγείας Φερνάντο Σιμόν δήλωσε ότι για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, οι πολίτες άνω των 65 που ζουν σε οίκους ευγηρίας έχουν χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης σε σύγκριση με όσους ζουν εκτός, υποστηρίζοντας τη θέση ότι τα εμβόλια αποδίδουν.

ispania-emvoliastikan-schedon-oloi-oi-trofimoi-oikon-eygirias-eikones3

Οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής και οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι οι μοναδικοί πολίτες κάτω των 65 που έχουν κάνει μέχρι στιγμής το εμβόλιο.

Η Ισπανία θα εμβολιάσει τώρα με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna τους άνω των 80 ετών, ενώ με το εμβόλιο της AstraZeneca τους εργαζόμενους σε θέσεις πρώτης γραμμής ηλικίας κάτω των 55.

Με πληροφορίες από Reuters