Εμβόλιο AstraZeneca: «Πιο αποτελεσματικό» αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί τρεις μήνες μετά
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: «Πιο αποτελεσματικό» αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί τρεις μήνες μετά

57" χρόνος ανάγνωσης

Πιο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εφόσον η δεύτερη δόση χορηγηθεί τρεις μήνες μετά την πρώτη, αντί για έξι εβδομάδες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Η εν λόγω μελέτη, η οποία έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, επιβεβαιώνει τα ευρήματα της εταιρείας από μια προηγούμενη έρευνα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η οποία έδειχνε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έφτανε στο 76% (έναντι της εμφάνισης συμπτωματικής νόσου) για τρεις μήνες μετά τη χορήγησης της πρώτης δόσης.

Η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 81% όταν η δεύτερη δόση χορηγήθηκε μετά από 12 εβδομάδες. Συγκριτικά, όταν το διάστημα της πρώτης δόσης από την δεύτερη είναι έξι εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πέφτει στο 55%.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet επιβεβαιώνει τις προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης και του ΠΟΥ που συστήνουν να υπάρχει μεγαλύτερη χρονική απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων.

Αντιμέτωπες με την επανεμφάνιση των μολύνσεων και τις νέες, υψηλά μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορονοϊού, πολλές χώρες ελπίζουν ότι θα παράσχουν ανοσία σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους, εμβολιάζοντας όσο περισσότερους ανθρώπους γίνονται με μία δόση, καθυστερώντας τη χορήγηση της δεύτερης.

Με πληροφορίες από Reuters