Τζο Μπάιντεν: Η Αμερική επέστρεψε

Τζο Μπάιντεν: Η Αμερική επέστρεψε

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Upd. 21:05 Σαφές στίγμα αλλαγής πλεύσης στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, συγκριτικά με την εποχή Τραμπ, εξέπεμψε την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν, κατά την πρώτη ομιλία στη «διεθνή σκηνή», μετά την ορκωμοσία του.

Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, η οποία λόγω πανδημίας διεξήχθη διαδικτυακά, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε για τέλος της «διπλωματίας των συναλλαγών» θέτοντας ως στόχο την επαναφορά των ΗΠΑ ως ομαδικού παίκτη σε διεθνές επίπεδο και απορρίπτοντας επί της ουσίας τη βίαιη αλλαγή των παραδοσιακών δεδομένων που είχαν φέρει οι κατευθύνσεις του προκατόχου του.

«Η Αμερική επέστρεψε», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του (με σαφή αιχμή στο σύνθημα Τραμπ «Πρώτα η Αμερική»), τονίζοντας: «Οι συνεργασίες μας έχουν αντέξει και αναπτυχθεί με την πάροδο των ετών, επειδή βασίζονται στον πλούτο των κοινών μας δημοκρατικών αξιών. Δεν είναι συναλλαγές. Είναι χτισμένες πάνω σε ένα όραμα για το μέλλον όπου κάθε φωνή έχει σημασία».

Ξέρω πως τα τελευταία δοκίμασαν τις διατλαντικές μας σχέσεις. Αλλά οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επανασυνδεθούν με την Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι δημοκρατίες, και όχι ο αυταρχισμός προσφέρουν τον καλύτερο δρόμο για τον κόσμο, ανέφερε, ακόμη προσθέτοντας:

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι οι δημοκρατίες μπορούν ακόμα να προσφέρουν στους λαούς μας. Η δημοκρατία δεν “συμβαίνει τυχαία”. Πρέπει να την υπερασπιστούμε. Να την ενισχύσουμε. Να την ανανεώσουμε. Πρέπει να αποδείξουμε ότι το μοντέλο μας δεν είναι “λείψανο” της ιστορίας μας».

Βολές κατά Ρωσίας, Κίνας

O Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ισχυρές οικονομίες και δημοκρατίες πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτουν ανταγωνιστές με μεγάλη δύναμη όπως η Ρωσία και η Κίνα, καθώς και ζητήματα όπως τα πυρηνικά όπλα, η κλιματική αλλαγή και η κυβερνοασφάλεια. 

«Οι ΗΠΑ είναι πλήρως αφοσιωμένες στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και καλωσορίζω την επένδυσή σας στις στρατιωτικές δυνάμεις που διευκολύνουν τη συλλογική μας άμυνα», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Η επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων. Αυτός είναι ένας απαραβίαστος όρκος».

«Η Ρωσία έχει προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει και να υπονομεύσει τη δημοκρατία στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού», σημείωσε ο Μπάιντεν, ζητώντας από τους συμμάχους να σταθούν δίπλα στην Ουάσιγκτον.

«Οφείλουμε να αντιδράσουμε στις οικονομικές αυθαιρεσίες και τους εξαναγκασμούς εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης, κάτι που υποσκάπτει τα θεμέλια του διεθνούς οικονομικού συστήματος», ανέφερε, στρεφόμενος προς το Πεκίνο. 

Ο Λευκός Οίκος υπό τον Μπάιντεν εξετάζει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Κίνα, όπως η στρατιωτική ενίσχυση και οι εμπορικές πολιτικές της, οι δράσεις της στο Χονγκ Κονγκ, η διαχείριση της πανδημίας κ.α.

Σε ό,τι αφορά στην πρόκληση που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να προχωρήσουν σε διπλωματικές επαφές προκειμένου να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία που εγκατέλειψε ο Τραμπ.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια στο διεθνές πρόγραμμα εμβολιασμού Covax, με την ελπίδα, όπως είπε, ότι και άλλες χώρες θα ενθαρρυνθούν να συνεισφέρουν. Τόνισε, επιπλέον, την ανάγκη αναμόρφωσης και ενίσχυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει.

Μεταξύ των μεγάλων προκλήσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους εταίρους του, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε ακόμη την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, τονίζοντας την επιστροφή της χώρας του και στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα. Εξέφρασε μάλιστα την ευγνωμοσύνη του προς την Ευρώπη για την ηγετική στάση που επέδειξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δεσμεύθηκε για κοινές και γενναίες λύσεις.

με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή