CDC: Καθησυχαστικό προφίλ ασφαλείας για τα εμβόλια Pfizer και Moderna

CDC: Καθησυχαστικό προφίλ ασφαλείας για τα εμβόλια Pfizer και Moderna

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστικά προφίλ ασφαλείας έχουν τα δύο εμβόλια κατά της COVID-19, που έχουν εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ χωρίς την παρουσία νέων ανησυχητικών ζητημάτων, που να εντοπίστηκαν στα δεδομένα, τα οποία συνελέγησαν από τον πρώτο μήνα των εμβολιασμών, ανακοίνωσαν την Παρασκευή τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC).

Μετά τη χορήγηση 13,8 εκατομμυρίων δόσεων των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna στον αμερικανικό πληθυσμό, οι περισσότερες αναφορές έκαναν λόγο για μη σοβαρές παρενέργειες, του είδους που αναμενόταν, όπως πονοκέφαλος και κόπωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα εμβόλια δεν έχει αποδοθεί κανένας θάνατος.

Τα CDC συνέλεξαν στοιχεία το διάστημα μεταξύ 14ης Δεκεμβρίου του 2020 και 13 Ιανουαρίου του 2021, τόσο από ένα υφιστάμενο εθνικό σύστημα επιτήρησης των ανεπιθύμητων συμβάντων όσο και από το δικό του σύστημα παρακολούθησης της ασφάλειας, το οποίο εγκαθίδρυσε για τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Διαβάστε ακόμη: Καλά νέα από το Ισραήλ: Το εμβόλιο της Pfizer περιορίζει και τη μετάδοση

Κατά το διάστημα αυτό, 6.994 αναφορές για ανεπιθύμητα συμβάντα μετά τον εμβολιασμό καταγράφηκαν στο εθνικό σύστημα επιτήρησης, με το 90,8% να ταξινομούνται ως μη σοβαρά και το 9,2% ως σοβαρά.

Σπάνια περιστατικά αναφυλαξίας καταγράφηκαν και με τα δύο τα εμβόλια, σε έναν ρυθμό 4,5 περιστατικών ανά εκατομμύριο δόσεις που χορηγήθηκαν, ένας αριθμός μικρότερος από εκείνον που είχαν προηγουμένως αναφέρει τα CDC, των 5 περιστατικών ανά εκατομμύριο χορηγούμενες δόσεις.

«Οι πάροχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και οι παραλήπτες εμβολίων μπορούν να καθησυχαστούν για την ασφάλεια των εμβολίων των Pfizer και Moderna κατά της COVID-19», επισημαίνουν τα CDC στην εβδομαδιαία αναφορά τους.

Ένα σύνολο 113 θανάτων αναφέρθηκε και οι διαθέσιμες πληροφορίες, που περιλάμβαναν πιστοποιητικά θανάτου και εκθέσεις νεκροψίας – νεκροτομής, δεν βρήκαν κάποια αιτιολογική σύνδεση μεταξύ του εμβολίου κατά της COVID-19 και των θανάτων, σύμφωνα με τα CDC.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή